Медици направиха първата кохлеарна имплантация под ръководството на световно известен чешки професор


Първите две кохлеарни имплантации, които върнаха слуха на 18-месечно бебе и мъж на 35 г., бяха направени в Бургас на 14 и 15 юли, съобщиха от УМБАЛ. Историческите операции са извършени от началника на отделението УНГ д-р Даниел Петков и екипа му, под методическото ръководство на световно известния чешки професор Иржи Скриван.

Така Бургас стана четвъртият град в страната, в който стартира програма за кохлеарна имплантация. Операцията връща слуха при пълна глухота и е единственият шанс за децата, които се раждат с увреден слух и за всички, на които други методи и слухови апарати не могат да помогнат, обясниха от бургаската болница. В двете историчеки операции участие вземат анестезиолозите Антон Григоров и Станимир Каменски, както и лекарите от УНГ отделението Рафаил Елевтеров и Цветелина Григорова.

Специално за старта на програмата от Националния център по кохлеарна имплантация в Прага пристига д-р Иржи Скриван, доктор на медицинските науки и един от най-известните специалисти по кохлеарна имплантация в света.

Оперираното момченце на 1 г. и 6 м. е глухо по рождение, а мъжът загубил слуха си като дете. „Ако слуховата загуба при дете не се коригира до 3-4-годишна възраст, то няма нито да чува, нито да говори. Надяваме се с този метод да помогнем на всички тези пациенти. Много е важно веднага след раждането да се извърши слухов скрининг и децата да бъдат насочени своевременно. Призовавам и възрастните, на които слуховите апарати не помагат, също да се обърнат към нас“, сподели д-р Даниел Петков.

„Удовлетворен съм от видяното във вашата операционна. Д-р Петков и екипът му са отлично подготвени и ще се справят успешно и занапред“, каза д-р Иржи Скриван. Той консултира програми по кохлеарна имплантация в цяла Европа.

„Усещането е особено удовлетворяващо, когато оперираме деца, защото няма друга технология, която да им помогне да чуват и да говорят“, сподели професорът.

В България цената на кохлеарния имплант, който струва над 30 000 лв., се поема от Здравната каса и за деца, и за възрастни.