Опашки пред частните лаборатории се извиха, забелязват читатели. На фотото появило се във фейсбукгрупата "Забелязяно в София" се вижда опашка пред една от лабораториите "Цибалаб" в столицата. Въпреки сравнително високата цена от 130 лв. за тест за реакция на полимеразната верига хората масово се тестват, за да могат да пътуват до Гърция. Те обаче са в недоумение дали тестване с т. нар. групов кит, което е по-евтино, става за допускане в Гърция.

На желанието за пътуване се дължи и рекордният брой тествани в понеделник - близо 5000, което въпреки това показва ненарастване на процента положителни резултати. Според експертите това нищо не значи, защото въпреки по-масовото тестване се проверяват по-богати и по-здрави хора и това изкривява статистическия резултат. И другият неясен въпрос е защо гръцкото правителство държи само един пункт отворен, след като допуска само тествани хора. Актуалният слух е, че Атина иска да унищожи икономиката на Солун и изобщо на Северна Гърция по някакви си техни вътрешнополитически съображения. Летищата по Крит и Пелопонес приемат всякакви самолети, докато автомобилните туристи са жестоко тормозени.

Припомняме, че според новите правила, властите в южната ни съседка ще допускат чужди граждани на своя територия само след представяне на отрицателен PCR тест, който трябва да е направен до 72 часа преди преминаването на границата, а гръцката страна си запазва правото да тества допълнително туристите.

Причината за по-строгите мерки е установеният завишен брой заразени с коронавирус туристи, преминали през "Кулата-Промахон". През другите гранични пунктове между България и Гърция до 29 юли ще се допускат единствено товарни камиони и сезонни работници.