Пловдив е на път да изпревари София с нов педиатричен комплекс. Финансовият министър Владислав Горанов лично дойде в града и гарантира, че държавата превежда 17 милиона лева на УМБАЛ "Св. Георги" за новото лечебно заведение. 

С Горанов бяха и шефовете на здравната и бюджетната комисия в парламента Даниела Дариткова и Менда Стоянова. 

Министърът коментира, че е изпратен лично от премиера Бойко Борисов, за да обяви подкрепата за строежа на нова педиатрична и онкохематологична клиника към УМБАЛ "Св. Георги". За тази цел кабинетът ще увеличи капитала на търговското дружество на УМБАЛ „Св. Георги“ с близо 17 милиона лева. Очаква се решението да бъде взето утре на заседанието на МС. Сумата ще е от фискалния резерв и ще е достатъчна за изграждането на модерен корпус.
Министърът подчерта заслугите на Менда Стоянова и Даниела Дариткова, за да се осигури финансиране на проекта.
Директорът на „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов посочи, че болницата е най-голямата у нас с над 1500 легла и почти 3000 души персонал.
Детската клиника обаче в момента се помещава в две стари сгради, които са на 2 км разстояние от основната база. Те са строени през 1936 и 1982 г. и не предлагат добри условия за лечение. Стаите са тесни и неудобни, санитарните възли са общи, има смесване на потоци пациенти, чести аварии в инсталациите и високи разходи за отопление и охлаждане. Шефът на клиниката проф. Иван Иванов посочи, че през нея преминават 4000 деца годишно от 28 области. Най-много са от Южен централен район.
Предвижда се в бъдещия корпус да се помещават няколко клиники – по педиатрия, онкология, клинична хематология, и детско спешно отделение. Така ще изглежда новият комплекс

Така ще изглежда новият комплекс
Финасовият министър обяви, че утре предложението за финансиране на проекта ще се разгледа от кабинета
Финасовият министър обяви, че утре предложението за финансиране на проекта ще се разгледа от кабинета
Менда Стоянова заяви, че е щастлива, тъй като ще бъде осъществена мечтата на пловдивските медици
Менда Стоянова заяви, че е щастлива, тъй като ще бъде осъществена мечтата на пловдивските медици