Учените засега успокояват, но така беше и за COVID-19, а какво стана...

Нов грипен щам, наречен G4, е установен при свинете в Китай и може да има потенциал да се превърне в пандемия, гръмнаха световните агенции. Въпреки че вирусът, който е версия на свинския грип, не се разпространява между хората, изследователите твърдят, че потенциално може да се адаптира да се предава от човек на човек. Вирусът G4 не е непосредствена заплаха, но здравните власти трябва да следят развитието, за да не бъдат изненадани от потенциална пандемия.

“Прасетата са податливи на вируси от птичи и човешки грип, те са животни, при които различните вируси могат да се смесват и имат потенциал да заразяват хората. Вирусът G4 е съчетал характеристиките на H1N1 вируса, който предизвика грипната пандемия от 2009 г., испанския от 1918 г. и северноамериканския грипен щам H1N1, съдържащ гени от птичия, човешкия и свинския грип. Изглежда, новият вирус се чувства добре и в човешките клетки. Това му добавя епидемичен потенциал, но все още не сме виждали да създава истински проблеми”, каза пред сп. “Хелт” вирусологът д-р Бенджамин Нойман.

Съобщението за вируса е резултат на дългогодишни наблюдения на грипните вируси при свине в Китай. От 2011 г. до 2018 г. изследователският екип идентифицира 179 вируса от свински грип при прасетата. Много от тези вируси се самоограничават през годините, но един щам продължава да се появява, дори от година на година се среща все по-често: вирусът G4. Изследователите идентифицират малък брой хора, заразени с G4 от прасета, и са установили, че вирусът е в състояние да се свърже с рецептор у хората и да се възпроизведе в дихателните пътища. Хората с инфекция обаче не са я разпространили сред други хора. Засега.