Хората, които са отрицателни за коронавирусни антитела, въпреки това може да имат имунитет, показва проучване на Каролинския институт в Стокхолм, цитирано от Би Би Си.

При всеки с антитела обаче са открити два вида със специфични Т-клетки, които идентифицират и унищожават заразените клетки. Това се наблюдава дори при хора, които имат леки или безсимптомни случаи на COVID-19. Все още не е ясно дали това просто защитава конкретния човек, или може също така да попречи на предаването на инфекцията на други хора.

Това може да означава, че по-широка група хора от предполагаемата имат известна степен на имунитет към новия коронавиурс. Вероятно заразените са изработили антитела, но или те са избледнели, или не са открити. Тези хора трябва да бъдат защитени, ако се срещнат с вируса за втори път.

Проф. Дани Алтман от Империъл колидж в Лондон определя изследването като “силно, впечатляващо и задълбочено” и казва, че то добавя доказателства, че самото тестване за антитела подценява имунитета.

Изследователите са тествали 200 души - донори на кръв и едни от първите заразени шведи, основно връщащи се от по-рано засегнати райони като Северна Италия.