По темата разговаряме с доктор Данаил Стоянов, един от най-добрите специалисти в гр. Пловдив

- Д-р Стоянов, като специалист смятате ли, че хранителните добавки като протеини, аминокиселини и витамини могат да помогнат в борбата с Covid 19?

- Разпространеният в момента коронавирус атакува в пълна сила имунната система, именно затова трябва да обърнем повече внимание на имунитета си и да го засилим. Хранителните добавки, които споменахте, като протеини, аминокиселини и витамини са ефикасно средство за превенция на Covid 19. Добавките, съдържащи микроелементи и витамини C и D, са безопасен и изключително ефективен начин да помогнете на имунната система да се пребори не само с коронавирус, но и с други остри заболявания на дихателните пътища. Разбира се, те трябва да се приемат разумно и да не превишава препоръчителната доза. Най-добре е да се консултирате със специалист, относно приема на подходящи хранителни добавки, за да сте сигурни, че взимате правилната доза. Витамините играят централна роля в подпомагането на имунната ни система за защита от инфекция и борба с болестите. Витамините А, С, Е и В6 поддържат здрави, нормални имунни реакции към патогени като вируси. Много важни са и минерали като фолиева киселина, цинк, селен, желязо и мед. Недостигът на тези хранителни вещества може да ни направи по-податливи на инфекции или по-малко способни да се справим с болестите.

Разбира се, не забравяйте да спазвате и добра хигиена - носете маски на обществени места, където има струпване на много хора и задължително мийте ръцете си редовно!

- Трябва ли всички да приемаме добавки, за да сме сигурни, че получаваме достатъчно от тези жизненоважни витамини, за да поддържаме имунната си система?

- За съжаление, голяма част от витамините и минералите не може да си добавим от храната, затова е нужно да ги приемаме допълнително.

Децата имат нужда от различни витамини, за да растат здрави и силни.

По време на бременност и кърмене нуждата от хранителни вещества се увеличава. Възрастните хора, които са най-високата рискова група в настоящата ситуация, също често са склонни да не разполагат с достатъчно от тях, затова е хубаво да приемат добавки.

- Освен с прием на подходящи хранителни добавки и витамини, можем ли и по друг начин можем да подсилим имунитета си?

- Спортувайте! Спортът е здраве! Редовните упражнения, съчетани със здравословен хранителен режим, със сигурност ще засилят имунната ви система, ще се чувствате добре и ще бъдете здрави. Посещавайте фитнес поне три пъти на седмица. Ако все още се притеснявате да посетите залите, може да тренирате у дома. На пазара лесно може да изберете добър спортен магазин, от който да закупите спортни стоки, които могат да се ползват в домашни условия. Заложете на качеството, за да сте сигурни, че ще ползвате уредите си дълги години. Никога не се отказвайте от спорта! Приемането на хранителни добавки, витамини и минерали, съчетано с редовни упражнения и здравословна храна, ще ви държи далеч от вируси и инфекции!