25°C   София
 

По темата разговаряме с доктор Данаил Стоянов, един от най-добрите специалисти в гр. Пловдив

- Д-р Стоянов, като специалист смятате ли, че хранителните добавки като протеини, аминокиселини и витамини могат да помогнат в борбата с Covid 19?

- Разпространеният в момента коронавирус атакува в пълна сила имунната система, именно затова трябва да обърнем повече внимание на имунитета си и да го засилим. Хранителните добавки, които споменахте, като протеини, аминокиселини и витамини са ефикасно средство за превенция на Covid 19. Добавките, съдържащи микроелементи и витамини C и D, са безопасен и изключително ефективен начин да помогнете на имунната система да се пребори не само с коронавирус, но и с други остри заболявания на дихателните пътища. Разбира се, те трябва да се приемат разумно и да не превишава препоръчителната доза. Най-добре е да се консултирате със специалист, относно приема на подходящи хранителни добавки, за да сте сигурни, че взимате правилната доза. Витамините играят централна роля в подпомагането на имунната ни система за защита от инфекция и борба с болестите. Витамините А, С, Е и В6 поддържат здрави, нормални имунни реакции към патогени като вируси. Много важни са и минерали като фолиева киселина, цинк, селен, желязо и мед. Недостигът на тези хранителни вещества може да ни направи по-податливи на инфекции или по-малко способни да се справим с болестите.

Разбира се, не забравяйте да спазвате и добра хигиена - носете маски на обществени места, където има струпване на много хора и задължително мийте ръцете си редовно!

- Трябва ли всички да приемаме добавки, за да сме сигурни, че получаваме достатъчно от тези жизненоважни витамини, за да поддържаме имунната си система?

- За съжаление, голяма част от витамините и минералите не може да си добавим от храната, затова е нужно да ги приемаме допълнително.

Децата имат нужда от различни витамини, за да растат здрави и силни.

По време на бременност и кърмене нуждата от хранителни вещества се увеличава. Възрастните хора, които са най-високата рискова група в настоящата ситуация, също често са склонни да не разполагат с достатъчно от тях, затова е хубаво да приемат добавки.

- Освен с прием на подходящи хранителни добавки и витамини, можем ли и по друг начин можем да подсилим имунитета си?

- Спортувайте! Спортът е здраве! Редовните упражнения, съчетани със здравословен хранителен режим, със сигурност ще засилят имунната ви система, ще се чувствате добре и ще бъдете здрави. Посещавайте фитнес поне три пъти на седмица. Ако все още се притеснявате да посетите залите, може да тренирате у дома. На пазара лесно може да изберете добър спортен магазин, от който да закупите спортни стоки, които могат да се ползват в домашни условия. Заложете на качеството, за да сте сигурни, че ще ползвате уредите си дълги години. Никога не се отказвайте от спорта! Приемането на хранителни добавки, витамини и минерали, съчетано с редовни упражнения и здравословна храна, ще ви държи далеч от вируси и инфекции!Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...