Таницитите са глиални клетки, които комуникират с невроните в мозъка, за да го информират с какво сме се хранили. Учени от факултета по природни науки в университета в Уорик, Англия установиха, че когато този вид глиални клетки биват стимулирани, апетитът се увеличава, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.

Вече е известно, че таницитите засичат хранителните вещества и съобщават на мозъка какво сме яли. Те го правят чрез отговора си на аминокиселините, които ги усещат в храната чрез рецептори в езика, които улавят вкуса на аминокиселините.

Специалистите от университета в Уорик са открили как тези глиални клетки увеличават апетита и публикуваха резултатите от изследването си в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

Таницитите са разположени в центъра на мозъка и усещат хранителните вещества в гръбначно-мозъчната течност във вентрикулите. Количеството хранителни вещества в течността зависи от това колко храна сме поели. Ключовият въпрос, върху който се фокусира и изследването, е дали таницитите предават тази информация на съседните неврони, които контролират апетита.

По време на изследването учените установили, че стимулирането на таницитите променя хранителните навици и води до кратковременно увеличаване на количеството поемана храна.

"Невронният механизъм за контрол на апетита се изследва от десетилетия, а нашето изследване довежда неочакван нов играч в системата", каза д-р Матей Болбореа, водещ автор на изследването. Според него в бъдеще тези клетки могат да станат потенциален обект за въздействие, когато се цели намаляване или увеличаване на апетита с терапевтична цел.