26°C   София
 

Божидар от Самоков претърпя през ноември в болница „Св. Иван Рилски“ операция, от която се въздържаха от водещи центрове в Европа

„Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми очаквания. Станало е истинско чудо“. Това са думите на д-р Емануил Найденов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за 41-годишния Божидар, който беше спасен в неврохирургията на лечебното заведение след уникална мозъчна операция през ноември. Младият мъж дойде вчера на крака в болницата за контролен преглед. Резултатът е впечатляващ, смята екипът, който пое случая и продължава да проследява състоянието на Железния човек. Пациентът им стана известен с това име, след като малкият син на Божидар го нарича така заради героизма му да се справя с живота и грижите за семейството си въпреки трудностите. А те не са малко още преди голямото предизвикателство. Най-трудният момент все пак идва през есента на миналата година, когато се разбира, че туморът в главата на мъжа от Самоков става почти с големината на мозъка му.
При продължилата цял ден операция Божидар губи 2 литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Изключително сложната интервенция, от която се въздържат дори лекари от водещи центрове в Европа, извършва мултидисциплинарен екип. Водещите в него са неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенолозите доц. Станимир Сираков и д-р Марин Пенков и анестезиологът д-р Любомир Падарски.
„Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми очаквания. Станало е истинско чудо. Божидар може да бъде пример за всеки от нас, че дори, когато нещата изглеждат отчайващо, надежда винаги има“, каза след прегледа д-р Найденов. След детайлно обсъждане и планиране организира сформирането на мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая и накрая реши, че може да се справи.

Равносметката днес е: „Рискът си е струвал“.
Чудото обаче нямаше да се случи, ако в изпълнението му не се беше включил екип от различни специалисти, това е бъдещето на медицината. Ефектът от тази операция ми дава самочувствието да мисля, че няма нещо в областта на неврохирургията, с което да не можем да се справим, каза след срещата си с Божидар доц. Сираков, който пое първата част от операцията.
Железния човек вече ходи самостоятелно и мечтае за момента, в който рехабилитацията ще му позволи да работи отново, за да може да издържа семейството си. Благодарен е на лекарите освен за спасението и за самочувствието да е като всеки друг.
Едно от нещата, които ми даваха сили, беше моят 7-годишен син, за който аз съм Железния човек, казва Божидар. През май детето завършило с отличие първи клас.
Въпреки че възстановяването на Божидар върви много добре, медицинското чудо е само част от историята, която ще помогне на един баща да се радва на детето си. Той все още се нуждае от ежедневна рехабилитация, която не е по силите на младото семейство. Който иска да помогне, може да го направи на банковата му сметка:
Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSFОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...