26°C   София
 

Рискът да се заразят е като за останалите, но 25% от тежките случаи са при хора с висока кръвна захар

Всеки трябва да внимава, за да избегне коронавируса въпреки наближаващото отпадане на всички противоепидемични мерки. Особено предпазливи обаче трябва да са хората с диабет тип 1 или тип 2. И два пъти повече – тези, които

освен проблем

с кръвната захар

имат и

затлъстяване

На последния брифинг в познатия формат началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски наред открои вчера трите най-чести придружаващи заболявания на българите с по-тежко протичане на COVID - диабет, хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания.

За диабетиците рискът да се заразят с вируса е колкото при всеки друг. Но за тези, които заболеят, е по-висок рискът от усложнения. Особено ако кръвната захар не е държана в определените граници.

Рискът от

по-тежка

инфекция може

да бъде намален

чрез добър

гликемичен

контрол,

съветва проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Академик Иван Пенчев”.

За целта са важни спазването на назначената от специалист терапия и още по-стриктното проследяване дали тя постига нужния контрол на захарта.

Още първите по-големи проучвания за коронавирусната инфекция в света показват, че около 25% от хората, които стигат до болнично лечение с COVID-19, са имали диабет.

Водещата причина за големия процент тежко боледуване според всички изследователи от тогава до сега е, че

високата кръвна

захар отслабва

имунната

система и тя

по-трудно се бори

с инфекциите

Това е установено още преди новия вирус - диабетиците са по-уязвими и при грип и всички възпалителни заболявания. Коварното при SARS-2, вируса, който причинява новата болест, е, че при диабет се наслагват рискове. Почти винаги диабетиците развиват като съпътстващи проблеми сърдечни или белодробни заболявания. А всяко от тях представлява и самостоятелен риск за по-лошо протичане на коронавирусната инфекция.

Преките наблюдения на лекарите в инфекциозните клиники показват, че COVID инфекцията може да изложи диабетиците на по-голям риск от кетоацидоза. Известна е като вкиселяване на кръвта – натрупване на високи нива на киселини, наречени кетони, за сметка на намаляване на алкалните молекули. Това състояние може да е много сериозно и да застраши живота. По-висок при диабетиците е и рискът от небалансирана свръхреакция на имунната система. Тя стои в основата на биологичен процес, който доби популярност като цитокинова буря и една от причините за последващ сепсис, т.нар. отравяне на кръвта.

Освен тези проблеми с потенциално фатален изход има и десетки други, усложняващи лечението на диабетиците с коронавирусна пневмония. Затова ендокринолозите препоръчват стриктното спазване на личните мерки за избягване на заразата като водещата стратегия за хората с диабет до изсъхване на вируса или откриване на ваксина или сигурно лечение.

Най-добрият начин да се избегне разболяване, е човек да остане вкъщи колкото може.

Въпреки че диабетът се смята за заболяване на късната възраст, реално половината от близо половин милион засегнати от диабет са работещи.

Ако не е

възможно да

работят от дома,

трябва да

разчитат на

хуманизъм и

интелигентно

отношение

от работодателите и колегите си. Това означава добра хигиена на помещенията, осигуряване на дистанция от най-малко 1 метър, възможности за миене на ръцете.

И разбира се, работодателите да изискват да се спазва правилото всеки, който се чувства неразположен или има съмнение, че може да е безсимптомен носител на вируса, да търси лекар. От това ще се възползват не само диабетиците и хора със сърдечни и белодробни проблеми, а и колективът като цяло.

Ако човек с диабет започне да се чувства зле, е по-добре да си остане вкъщи още при първите симптоми и да се консултира с лекар. Кръвната захар тряабва да се проверява по-често от обикновено -

COVID намалява

апетита и с

промяна на

диетата може

да “играе”

нивото

на глюкозата в кръвта. Важно е да се има предвид, че някои лекарства без рецепта, които облекчават симптоми като треска или кашлица, също могат да повлияят на стойностите на кръвната захар. В листовките на медикаментите такива странични ефекти са описани, но диабетолозите са забелязали, че особено за често използваните масови лекарства хората не четат указанията и пропускат предупрежденията.

COVID очерта

неочаквана

тенденция:

диабет тип 1

е по-рисков

от тип 2

В сравнение с не-диабетици хората с диабет тип 1 са в 3,5 пъти по-висок риск от фатален изход при новата болест. За хората с тип 2 лошата прогноза е приблизително два пъти по-вероятна.

В първото изследване констатацията на инфекционистите беше придружена от коментари, че няма логика да е така. За разлика от тип 1 диабетът тип 2 често е придружен от други заболявания, обикновено се появява в по-напреднала възраст и може да бъде свързан с повишено телесно тегло.

На тази база изглежда логично COVID да се свърже с по-тежко протичане.

Диабетолозите обаче имат хипотези защо не е така. За разлика от тип 2, хората най-често са диагностицирани с тип 1 в детска възраст. Така заболяването е подкопавало здравето на органите по-продължително време.

Колкото по-дълго

човек живее с

диабет, толкова

по-вероятни са

усложненията

в съдовете,

сърцето,

бъбреците

Друго възможно обяснение е автоимунният произход на едната разновидност на диабета. При тип 1 имунната система атакува клетките, които произвеждат инсулин, и в крайна сметка хормонът не се произвежда. При тип 2 диабета процесът не е автоимунен - тялото синтезира инсулин, но клетките са загубили чувствителност към него.

Най-много привърженици има теорията, че крайният резултат зависи не толкова от времетраенето на диабета или същността му, а от нивото на глюкозата. Средно нивата на кръвната захар са по-високи при хора с диабет тип 1, отколкото при диабет тип 2 и се допуска, че това затруднява борбата с инфекцията.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...