1% намаление на влажността води до 6% увеличение на честотата на разпространение на коронавируса, твърдят австралийски изследователи

Топло и сухо време може да улесни разпространението на SARS-COV-2, според учени от САЩ и Австралия, пише руският информационен сайт gazeta.ru

Лятото няма да може да ограничи коронавируса - топлината намалява разпространението му само леко, а намалението на влажността го увеличава, твърдят изследователите.

Учени от болницата Маунт Обърн в Масачузетс се чудеят как промените на времето могат да повлияят на SARS-COV-2. Те анализират промените в температурата, излагането на UV лъчи и валежите през пролетта в САЩ и проучват връзката им с разпространението на вируса. Резултатите са публикувани в списанието Clinical Infective Diseases.

Установяват, че разпространението на вируса намалява леко, когато температурата се повиши до 10° C. Оказва се, че над тази стойност тя не влияе върху броя на инфекциите.

„Малко вероятно е предаването на болестта да се забави драстично през летните месеци само заради повишаване на температурата“, казва д-р Шив Т. Сехра, ръководител на изследването. Учените също моделират скоростта на разпространение на вируса при различни температури и откриват, че това става най-бързо, когато температурата падне под нулата.

Но авторите предупреждават, че проучването е изследвало рапространението на вируса при температури под 20°C. Но по време на събирането на данни в Съединените щати, температурите там не са ннадвишавали тази стойност, следователно не може да се каже как се държи вирусът при температури над 20°C.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията по-рано съобщават, че пандемията COVID-19 може да се влоши през есента и зимата с понижаване на температурите. „Нашите резултати са в съответствие с тези прогнози“, казва Сехра.

Сухите дни ще повлияят на епидемиологичната ситуация, предупреждават учени от Сидни университет и техни китайски колеги. Предишни проучвания установяват връзка между климата и разпространението на SARS в Хонконг и Китай и MERS-COV в Саудитска Арабия, както и влиянието на дневната температура и влажност върху разпространението на SARS-COV-2 в Китай. „Пандемията в Китай, Европа и Северна Америка се случи през зимата, така че ни беше интересно да видим дали има връзка между случаите на COVID-19 и климата в Австралия в края на лятото и началото на есента“, казва епидемиологът Майкъл Уорд, ръководител на изследването. - Когато стана дума за климата, установихме, че основната движеща сила е ниската влажност, а не спадът на температурата. Това означава, че през зимата ние, австралийците, може да сме изложени на повишен риск, тъй като влажността ни е намалена. Но в северното полукълбо, в райони с по-ниска влажност или през периоди, когато влажността спадне, рискът може да възникне дори през летните месеци. Следователно трябва да бъдем нащрек".

С намаляването на влажността въздухът става по-сух, казва Уорд. Поради това, изхвърлените чрез кихане и кашлица микродропи се съхраняват в него по-дълго. При висока влажност микродропите се задържат по-малко във въздуха и се утаяват по-бързо на земята и повърхностите.

След анализиране на инфекциите в Сидни през март и сравняване на колебанията им с промените във времето, изследователите откриха, че намаляването на влажността всъщност допринася за по-активно разпространение на вируса.

Те изчислиха, че 1% намаление на влажността води до 6% увеличение на честотата. „Това означава, че трябва да внимаваме, когато времето е сухо“, казва Уорд. „Системите за обществено здраве трябва да са запознати с потенциално увеличения риск, възникващ в периоди на ниска влажност.“

Авторите отбелязват значението на по-нататъшните наблюдения както в южното, така и в северното полукълбо през различните сезони - това ще изясни как промените във влажността и други метеорологични условия влияят на колебанията в честотата и ще предприемат подходящи мерки за защита на населението.