Щом Русия започне да произвежда ваксина срещу коронавируса, първи ще бъдат ваксинирани хората от рисковите групи. Това заяви пред РИА Новости шефът на федералната агенция Роспотребнадзор Анна Попова, пише руският в. "Известия".

Междувременно здравният министър Михаил Мурашко съобщи, че първите руски ваксини, достъпни за сравнително широка употреба, може да се появят още към края на юли. Според вицепремиера Татяна Голикова в Русия се разработват в момента 47 ваксини срещу новия вирус, добавя изданието.

Заболеваемостта от коронавируса в Русия видимо спада, но дори статистиката да е достоверна, тя не отразява изцяло реалното положение. Освен безсимптомните носители все повече хора избягват да търсят държавната медицина дори с явни симптоми на заболяването, посочва "Труд", цитиран от БТА. 

Защото хората са твърде наплашени с глоби от по 4000 рубли за едното нищо. Защото са чели в социалните мрежи постове, разказващи как за ден-два преквалифицират като инфекционисти всички лекари наред - от гинеколози до очни специалисти. И знаят, че ще лежат в болнични стаи с отопление, надуто докрай, с прозорци, които не се отварят, вентилация, която е запушена, а питейна вода няма. Че лицата им ще попаднат във всички системи за проследяване, а паспортните данни ще бъдат източени за открит достъп, обяснява всекидневникът.

Руската Лига за защита на лекарите очаква коронавирусната криза рязко да увеличи смъртността от хронични заболявания в страната и броя на инвалидите, казва пред "Свободная преса" нейният председател Семьон Галперин. По време на карантината хората не получаваха планова помощ, невъзможно бе често да се контролира лечението им в домашни условия. Част от тях, особено възрастните, стоят затворени вкъщи, което също вреди на здравето и силно намалява физическите им възможности. През последните години бяха затворени много болници, имаше големи съкращения, заявява медикът, който говори за "хуманитарна катастрофа" в руското здравеопазване.

Кризата изостри един традиционен проблем - нарушават се социално-икономическите права на гражданите в Русия, пише "Независимая газета". Поликлиниките и болниците откриха нови поводи да отказват помощ на хората. А частните и държавните работодатели намират причини да намаляват реалните заплати. Тези нарушения бяха сочени най-често в анкети и преди кризата - като лично пострадали се определяха тогава 40 на сто от жителите на Русия. Сега делът им със сигурност ще нарасне, изтъква вестникът.

Държавата дума одобри вчера нов голям пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса във връзка с коронавирусната пандемия. Новите норми обхващат широка сфера - от увеличение на помощите за деца до данъчни преференции, отбелязва "Росийская газета".

Текущата стойност на антикризисната подкрепа за бизнеса е 2 трилиона рубли. Тя цели главно да запази заетостта, да освободи всички ресурси на фирмите и те да се използват за заплати, подчертава официозът в друг материал.

В понеделник в руското правителство ще бъде внесен за разглеждане нов план за възстановяване на икономиката, съобщава "Комерсант".

Пандемията и последиците й изненадаха милиони мигранти, работещи в Русия, пише "Лента". Мнозина гурбетчии изведнъж останаха без работа и без доходи. Едни се опитват да се върнат в страните си, други си сменят професията, трети просто чакат всичко това да свърши. Междувременно в руското общество "нараства страхът: какво ще стане, щом им свършат парите?", добавя онлайн изданието.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...