Как да ги предотвратим?

Безспорно да се разболееш през лятото е едно от най-досадните неща, които могат да ти се случат. Летните настинки могат да объркат нормалното ежедневие, да провалят отпуската, мързелуването по плажа или разходката в планината. Доста често те се бъркат с различни алергии, което в повечето случаи пречи да се вземат навременни мерки.

Какви са причините да страдаме от летни настинки?

Основните причини са няколко - дехидратация, рязка смяна на висока и ниска температура и отслабена имунна система.

Как да ги избегнем? Първото и най-важно нещо, което бихме ви посъветвали, е да пиете повече вода, да се храните здравословно, като избирате сезонни плодове и зеленчуци и не на последно място да внимавате с климатиците. Много честа причина за настинките е рязкото преминаване отвън в прохладния офис. Тъй като сте се загрели, хладният “бриз” на климатика е много приятен, но това може да доведе до куп здравословни проблеми.

Допълнителни мерки против летен грип

Както казахме вече, пиенето на вода е не просто препоръчително, а задължително. Минималното количество през летните месеци е 2 литра. Различните чайове също са добър вариант. Интересен е фактът, че горещият чай би ви накарал да почуствате прохлада дори в жегата.

Чесън и джинджифил - това са два чудесни продукта. И двата по свой начин се борят с вътрешните инфекции, стимулират циркулирането на кръвта и имунната система.

Спортувате ли? Как ви се струва идеята за лек крос рано сутрин, когато температурите са около 20 градуса? Ако никога не сте го практикували, то сега е времето да започнете. Половин час лежерен крос би стимулирал тялото, мускулите, стомашния тракт, отделителната система и сърдечната дейност. Ако времето сутринта ви е заето, то можете да оставите кроса за по-късно вечерта преди вечеря.

Здравословно хранене против летен грип

Замисляли ли сте се как се храните? Приемате ли достатъчно витамини и минерали чрез храна на трапезата?

Нали знаете, че витамините в кутийка (от аптеката) не са същите! За летните месеци бихме препоръчали повече супи и салати.

През летния сезон има доста зеленчуци, от които може да се направи чудесна и здравословна салата, а когато става дума за супи, бихме препоръчали пилешка или картофена крем супа. И двата варианта за чудесни за лек обяд или вечеря. Не забравяте, че лягането с препълнен стомах се отразява на съня, като го прави неспокоен.