Прекомерният прием на сол може не само да доведе до критично повишаване на кръвното налягане, на риска от инфаркти и инсулти, но и до отслабване на имунитета. Това предупреждават немски специалисти от клиниката на Университета в Бон.

По време на тестове участници са получавали допълнително по 6 г сол към обичайния дневен прием - приблизително същото количество сол се съдържа в два хамбургера и две порции пържени картофи.

След седмица на такава диета имунните клетки започват все по-трудно да се справят с чужди бактерии.

Превишаването на количеството консумирана сол е причинило тежък имунодефицит, който от своя страна е довел до сериозни бактериални инфекции, твърдят експертите.

Освен това, прекомерният прием на сол е довел до повишаване на нивата на глюкокортикоидите.

Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 5 г сол на ден.