От фармацевтичния концерн Sanofi преди известно време намекнаха, че вероятно една голяма част от първоначалните количества ваксина срещу COVID-19 ще бъде предназначена за САЩ. Защото създаването на ваксина срещу новия коронавирус е едно, а произвеждането на милиарди дози е нещо съвсем различно. От концерна бяха заявили, че ако Европейският съюз не помогне с осигуряването на фабрики за производство, Съединените щати най-вероятно ще гарантират капацитетите за себе си. Днес обаче стана ясно, че Sanofi са променили мнението си. Концернът увери, че ваксината ще бъде разпределена справедливо между всички страни. И то по едно и също време.

В САЩ ще има ваксина още през юли?

Това надали е зарадвало американския президент Доналд Тръмп. Неговата цел е именно гарантирането на капацитети за САЩ. Тръмп обаче подчертава, че Щатите имат много възможности. "Сега изграждаме вериги за доставка, въпреки че все още нямаме ваксина. "Джонсън и Джонсън" го правят, имаме много компании", казва американският президент, цитиран от АРД.

Американският биомедицински орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA) е натоварен със задачата да осигури производството и дистрибуцията. Той вече подписва международни договори с големи производители и работи съвместно с американския бизнес. Впрочем, BARDA подпомага финансово и концерна Sanofi. Компанията "Moderna" в Масачузетс, която тества ваксина срещу Ковид-19, вече е получила от BARDA над 400 милиона долара. "Moderna" е сключила договор за доставка на над един милиард ваксини с швейцарския фармацевтичен производител "Lonza". "Третата стъпка е производство", казва директорът на "Moderna". "Производството на само няколко милиона дози не помага при един толкова сложен международен проблем", подчертава той.

"Lonza" работи в цял свят и разполага с фабрики на няколко континента. Производството ще започне вероятно още през юли в САЩ, въпреки че получаването на разрешение тепърва предстои и може да се наложи цялата партида да бъде унищожена. Главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи насърчава тази политика. "Ние увеличаваме производството с участващите компании. Въпреки риска, не чакаме отговор преди да започнем производство."

Кой ще разпределя ваксините?

Кой обаче ще разпределя ваксините? Според европейските правила те трябва да бъдат раздадени справедливо съвместно със Световната здравна организация (СЗО). Тръмп обаче неотдавна преустанови плащанията на САЩ към СЗО. Съединените щати не са част и от европейската инициатива за създаване на ваксина.

Сигнал за намеренията на САЩ дава случаят с лекарството Ремдесивир на американския производител "Gilead", на което се възлагат големи надежди в битката срещу Ковид-19. Американските здравни власти поставиха условие, за да получи концернът бързо разрешително за производство и дистрибуция. То гласи: единствено американското правителство ще може да взима решенията за неговото разпространение. Производителят бързо предостави цялото налично количество на САЩ.

А какво ще стане, ако първата ефективна и безопасна ваксина не бъде разработена в САЩ? "Прекрасно", заяви Тръмп, "тогава шапка им свалям". Най-важното е светът да получи ваксина, смята все пак американският президент.

Но в медиите се разразиха много дискусии: ако САЩ вървят по свой собствен път и се грижат преди всичко за себе си, ако поддържат конфликти, когато е необходимо сътрудничество - дали те няма да бъдат изоставени, ако например Китай се окаже победител в надпреварата?