Направете дневна програма, редувайте игри с обучение и движение

Коронавирусът не мирясва и милиони деца по света са затворени у дома без детска градина, училище, приятели, разходки сред природата.

Но спазването на социална дистанция не значи домашен арест, пише британският в. “Дейли телеграф”. Има много начини да се направи животът им по-интересен и родителите все пак да имат време да свършат нещо, уверяват педагози и възпитатели.

Техният съвет номер едно е: напишете си дневна програма, за която идеи могат да дадат и децата.

Малките са свикнали с рутината. Доскоро денят им е протичал по определен ред и е добре вкъщи да се постигне поне подобие на такъв. Отбележете часовете за хранене, следобедна почивка, обучение, игра. А защо не и някой филм по телевизията или на компютъра, но не повече от веднъж на ден – той може да е без превод, за да упражняват езика, който изучават.

Редувайте развлеченията с по-сериозни занимания. Ето някои идеи, които ще накарат малките да не ви ангажират постоянно, а да се забавляват и самил

Да се крият в палатка,

купена от магазин за

играчки или стъкмена

от чаршафи и одеяла,

опънати между мебелите в хола или детската стая - това е класическа наслада. Постелете им дюшече, наредете възглавници. Снабдете ги с бисквити, плодове, книжки и задължително с фенерче. Класическа наслада е да се криеш в палатка.

Класическа наслада е да се криеш в палатка.
Това убежище създава уют и чувство на сигурност, напомня екзотиката на детския лагер и излетите в планината. Там децата ще се занимават с часове, докато вие си работите, и дори могат да спят в палатката нощем.

Вариант на тази игра, но за 3-4-годишните, е къщата от кашони, наредени един до друг. Нарисувайте им прозорци и врати. Това са спалня, хол, кухня, малчуганите прескачат от едно “помещение” в друго и затварят капаците като покрив.

От капака на голяма кутия от бонбони или бисквити

се прави и куклен театър

Помогнете на малките да изрежат от него рамка и да я оцветят, да направят хартиени фигурки на “актьорите”, а в рамката сцена те ще ги движат сами.  Кукленият театър е вълнуващ.

Кукленият театър е вълнуващ.

С дупки за очите и устата, подходящо изрисуван, кашонът може да се превърне в скафандър или робот.

Позволете на децата да развихрят фантазията си като художници – да шарят и оцветяват опаковки от продукти – кутии от яйца, зърнени закуски, рула от домакинска хартия, буркани. От оцветените ямички на кутиите за яйца например ще си измайсторят пъстра гъсеница.  От кутии за яйца стават пъстри гъсеници.

От кутии за яйца стават пъстри гъсеници.

Помогнете на потомците да си направят магазин, отделете им хранителни продукти “за продан”. Особено

ще се запалят по готвенето,

ако участват в него

заедно с вас, а после поднесат на масата забъркано с тяхна помощ блюдо.

Има още куп позабравени игри на тавана или в килера – Монополи, Черен Петър, Не се сърди човече, карти. Добре е тези състезателни развлечения, както и ръчният труд, да се сменят с

игри за ума - не забравяйте,

че децата се учат,

докато играят. В книжарниците има изобилие от детски издания в различни области на знанието. Мотивирайте ученика в началните класове да прегледа някоя такава за Древния Рим или българската история, а после направете викторина с малки награди.

Карантината е особено подходяща да се изучи картата на света, имената и разположението на държавите и техните столици. Това става най-лесно с географски пъзел.

В интернет има голям избор от видео- и аудиозаписи на приказки, стихчета, песни, драматизации на романи за малките – с тях децата могат да се забавляват сами, а и да натрупат литературни знания.

Сега е времето да се започне дневник и да се опишат дните на това необикновено време, пише в. “Дейли телеграф”.  Децата обожават да продават в магазин.

Децата обожават да продават в магазин.

Добре е тези развлечения да се редуват с физическа активност – оставете потомците си да поскачат на леглото, да поиграят на криеница, да се бият с възглавници. Te имат нужда да изразходват енергия.

В YouTube може да се намери

курс по йога

Cosmic Kids Yoga за деца от 3 години нагоре, разделен на сегменти от по 10 минути.

Карантината е удобен момент палавниците да направят преглед на играчките си, да се отърват от изпочупените, а останалите да измият в банята или да изперат. Приберете за известно време част от тях, а после ги изненадайте с тях, когато останалите са им омръзнали.

Тези, чиито домове разполагат с дворче или тераса, са облагодетелствани. Времето се затопля и там може да играят с топка, да се пръскат с вода, да покарат колело и така да компенсират липсата на разходки в парка. Това е още по-забавно в семейства с повече деца.

Цветята вече цъфнаха. Поощрете малките да си наберат най-красивите от тях с цветовете на дъгата и да ги притиснат между книги, за да сътворят с лепило на лист хартия красива картина. От цветчетата става и прекрасен хербарий.

Децата се забавляват

да садят сами растения

в тенекиена кутия

или в лехичка, да ги поливат и да ги гледат как растат.

Покажете на хлапетата знаците на пролетта – напъпилите дървета, цъфналите клонки, уханията, песента на птиците, които правят гнезда, пеперудите, буболечките. Дайте на бебетата да пипат листа, пръчки, кората на дърветата – така се учат да различават материите.

Когато капнат от умора и гюрултия, сложете им за малко слушалки за изолиране от шума – да прекарат време в усамотение и покой е много важно.