Дебели, бременни, болни - още поне година се трудят от къщи

Британското правителство смята да разреши на бизнеса да възстанови работа от следващата седмица, но само ако успее да осигури социална дистанция на служителите си, предпазни средства, и то за дълъг срок. Това става ясно от предложения, пуснати за съгласуване с браншовите организации и синдикатите.

Според тях между работниците трябва да има два метра дистанция, да не използват едно и също бюро, оборудване и компютър, дори химикалка и канцеларски консумативи. Да се намали разрешеният брой на пътуващите в асансьори, да се закрият служебните заведения за хранене и да се осигури честа дезинфекция на работните помещения. В суперите вече започна въвеждането на еднопосочно движение и поставянето на прегради между касиерите и купувачите.

Очаква се на страдащите от затлъстяване, бременните и преживелите наскоро онкологични и други тежки заболявания да бъде разрешено да се трудят от къщи поне за година време, тъй като е установено, че те са най-уязвими на коронавируса.

Успоредно с това от четвъртък британската здравна система NHS пуска в действие мобилно приложение. Чрез него ще могат да се проследяват бързо скорошните контакти на всеки, който е тестван положително за COVID-19. Приложението ще засича с кого заразеният е стоял на близко разстояние и за дълго време през последните дни и тези лица ще получават съобщение от здравните власти къде и как да се изследват също.

Властите смятат, че голяма част от мерките за самоизолация трябва да се запазят с месеци, за да не се стигне до втори пик на епидемията. Страната обаче не може да си позволи икономиката да остане блокирана толкова дълго, тъй като се оказа, че вече са изплатени над 8 млрд. паунда обезщетения на излезли в принудителен отпуск. На практика всеки втори работещ е разчитал на плащания от бюджета през последния месец, но схемата за подпомагане не може да продължи по-дълго от края на юни.

Междувременно британската статистическа служба огласи данни, че над 32 000 души са починали от коронавирус. Така Великобритания става страната с най-голяма смъртност от епидемията в Европа, изпреварвайки Италия.