Той бореше болестта съвсем сам в имението си в шотландското графство Абърдиншър в компанията на любимите си червени катерички

Британският престолонаследник принц Чарлз изненада всички с бързото си възстановяване от новия коронавирус. Въпреки че е на 71 г., той изкара болестта леко, без да се налага да постъпва в болница и само за около седмица.

Заболяването му някак

премина в

сянката на

големия шум

около тежкото

състояние на

Борис Джонсън,

който се оказа заразен по същото време с COVID-19. 55-годишният премиер бе три дни в реанимация и близо месец се възстановява, след като дълго упорстваше да зареже работата и да се лекува.

В няколко медийни изяви Чарлз повдигна леко завесата за своето бързо справяне с болестта. Престолонаследникът написа статия в последния брой на луксозното британско списание “Кънтри лайф”. В нея той споделя уроците, които е научил от пандемията. Според него основният е, че природата е от решаващо значение за нашето благосъстояние, а технологиите са допълнителна възможност, ако се използват правилно.

Чарлз стриктно е спазвал лекарските препоръки да си почива и да хидратира тялото си с течности. Избягвал е стресови ситуации и се е развличал със смешни клипове. “По време на епидемията станахме свидетели на най-доброто приложение на технологиите. Те ни дават възможност да продължим да работим по време на самоизолацията, но същевременно ни позволяват да поддържаме контакт чрез виртуални партита, игри, песни и

някои от

най-забавните

видеа, които

някога съм гледал”,

пише Чарлз.

Той се бореше с болестта в своето имение в шотландското графство Абърдиншър, където е посрещал едни от най-трудните моменти в живота си. Сред тях са смъртта на първата му съпруга лейди Даяна, с която се разделиха заради негова изневяра, и решението на сина му принц Хари да напусне кралското семейство.

Според негови приближени Чарлз обича това място, тъй като се чувства най-здраво свързан с природата. От хола, в който обикновено работи, може директно да излезе на огромна поляна, спускаща се към река. Освен това в близките дървета живеят дузина от любимите му червени катерички, които често го посещават, тъй като

на бюрото си

държи винаги

купа с ядки, с

които ги черпи

Хора от екипа му разкриват пред “Дейли мейл”, че животинките и сега са повдигали много духа на престолонаследника, който е трябвало да прекара напълно сам цяла седмица.

Съпругата му Камила се е намирала в друга част на имението, а храна му е оставяна пред вратата. Дори зелената кутия, в която обикновено получавал документи, била премахната и общуването с него е ставало само онлайн.

Чарлз призна, че не е имал тежки симптоми на коронавируса, което вероятно се дължи на факта, че няма други заболявания. Принцът е известен с природосъобразния си начин на живот. Стреми се да яде само биоплодове и зеленчуци, и то прясно откъснати от неговото имение, в което редовно се труди. Макар да не е вегетарианец, няколко дни в седмицата въобще не вкусва месо, а в останалите предпочита риба, агнешко, млечни продукти и яйца.

Често пости или

пропуска обяд,

ако му се налага да участва в официални вечери. Миналата година предизвика възторг как добре изглежда, когато папараци го спипаха да се разхожда само по бански в Барбадос. Тогава стана ясно, че той и тренира редовно по фитнес програма за британската армия.

Леки съмнения за здравословното му състояние се появиха преди месеци при посещение в Индия. Когато се събу бос, за да влезе в Тадж Махал, се видя, че краката му са доста отекли. Принцът обаче обясни, че това се дължи на дългия полет между Лондон и Делхи и не е болен от нищо.

Той е луд на тема биопродукти и през 2017 г. започна кампания за промяна в хранителните навици на британците. Нейната цел е хората да се върнат към консумацията предимно на растения, и то такива, които са отгледани без химикали.

По повод Международния ден на Земята на 22 април той отново отправи послание в тази посока. Британският престолонаследник написа в официалния си сайт, че предизвиканата от коронавируса криза трябва да се използва за преподреждане на приоритетите така, че хората и природата да бъдат поставени на първо място. Той

призова всички

да се грижат за

планетата, все

едно е пациент

“Приликите между състоянието на човечеството и на планетата при коронавируса са доста ясни. Ако погледнем на нея като на пациент, ще видим, че нашата дейност е увреждала нейната имунна система и тя се е затруднявала да диша и да благоденства поради натиска, който оказваме върху нейните жизненоважни органи. За да я излекуваме, трябва да възстановим равновесието и да поставим природата отново в центъра”, смята Чарлз. Според него настъпилите промени в състоянието на въздуха заради забавянето на човешката и промишлената дейност са показали колко бързо Земята може да се излекува сама, когато ѝ позволяваме да го прави. “Погледнете само как се подобри качеството на въздуха в някои от най-големите градове по света и как животните започнаха да се завръщат в нашите общности. Защитата на биологичното разнообразие е жизненоважно за човешкото оцеляване. И става все по-ясно, че грижейки се за планетата, ние се грижим и за себе си”, подчертава британският престолонаследник, който вече над 50 г. участва в различни екологични каузи.