В медицински смисъл здравният паспорт няма да допринесе с нищо особено, няма да спре разпространението на инфекцията

Ваксината БЦЖ е един от най-мощните имуностимулатори

Няма връзка между алергиите и вирусните инфекции, алергичните да не спират терапията

Абсолютно съм убеден, че този вирус не е изпуснат от лаборатория, а че има природен произход

Това казва в интервю за "24 часа" акад. д-р Богдан Петрунов - един от най-изтъкнатите специалисти в областта на алергологията и имунологията у нас, консултант в Националния център по заразни и паразитни болести и негов бивш директор. Бил е дългогодишен експерт на СЗО по алергология, създава първите лаборатории по алергии в Индия и Куба. Автор е на нови научни направления у нас, свързани с алергизиращите фактори и с клиничното приложение на бактериалните имуностимулатори. Разработил е и е внедрил в практиката 7 патента

- Акад. Петрунов, идеята за здравен паспорт за COVID-19 статус ще подобри ли живота ни?

- Това няма да реши проблема ни с вируса. Изследването дали имате вируса, дава отговор за конкретен момент. Ако PCR тестът е направен вчера, ще каже евентуално, че нямате вирус – чудесно, но като излезете от лабораторията, може веднага да се заразите и след известно време да започнете да разпространявате вируса, дори и без да имате симптоми. Втора възможност - серологичните тестове, станали известни като бързи, ще покажат евентуално IgM (имуноглобулин М) - антитела, които говорят за инфекция в момента, или IgG (имуноглобулин G) антитела, които означават, че човекът е преболедувал. Но това не означава, че имате имунитет. Имунитетът е много трудно установим при коронавируса. Не е доказано, че IgG антителата имат напълно протективна стойност. Те са само ориентировъчни, да кажат “да, преболедували сте” - имате известен имунитет, но е трудно да се каже какъв е той. В медицински смисъл здравният паспорт няма да допринесе с нищо особено, няма да спре разпространението на инфекцията, защото е само моментна снимка на състоянието. Идеята е по-скоро политически продиктувана.

- С какво се обясняват странностите на вируса?

- Не е странен. И епидемиите от предишните два коронавируса от този век – през 2002-2004 г. в Далечния изток и през 2008 г. в Средния изток, протекоха неравномерно на приливи и отливи. Както и не беше доказано, че антителата срещу тях имат категорична защитна стойност. Предстои да се изучава доколко организмът на заразените с новия вирус изработва антитела, дали те имат протективна стойност и колко продължително могат да защитават от ново инфектиране. Няма гаранция и с това може да се обяснят случаите на оздравели, които след това могат да се заразяват. Има такива случаи, и то много.

Към момента нямаме категорични отговори за вируса и неговите механизми на поведение.

- Ваш колега от САЩ образно описа ситуацията като битка, в която медицината влиза със завързани очи.

- Има нещо вярно. Липсва специфично антикоронавирусно лечение, ваксина няма да има поне още 2 години и дори тогава не се знае каква ще е нейната ефективност.

Изправени сме пред вирус, който не познаваме, но и не можем да чакаме всичко да ни стане ясно, за да започнем да търсим решение.

- Тогава?

- При всички неизвестни единственият безспорен път е да разчитаме на естествения имунитет и да го засилваме, за да можем да преодоляваме не само коронавируса, а и всички други бактериални и вирусни инфекции. Пред Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са представени над 360 препарати и комбинации от лекарства, които ще се опитват за ефект. Това показва колко далече сме от терапия. И докато няма специфични лекарства, трябва да засилим естествените защитни сили на организма – естествения имунитет, който има много големи възможности.

- Как може да се постигне такава естествена имунна защита?

- Например чрез полибактериалните имуностимулатори. Те стимулират естествения вроден имунитет чрез механизми, които са много ефективни в борбата срещу всички бактерии и вируси, не само срещу коронавируса.

- Изглежда много лесно, ако е така - защо не се опитва?

- Има една ширеща се заблуда в обществото по тази тема. Мисли се, че ако сега взимаш имуностимулатори, те имат неотложен ефект, лекуват на момента. Това е глупост. Имуностимулаторите имат смисъл като профилактично средство, да засилят естествените сили на организма - в случая срещу коронавируса.

- Какъв е механизмът на действие на полибактериалните имуностимулатори?

- За краткост и яснота няма да навлизам в подробностите, но на първо място трябва да се открои, че полибактериалните имуностимулатори засилват фагоцитозата, ускоряват образуването на клетките, които захващат бактериите и вирусите и просто ги смилат, разрушават ги. Това е основен природен механизъм на защита на организма. Второ, полибактериалните имуностимулатори засилват отделянето на интерферона, което е най-мощното естествено средство за борба с вирусите. На трето място – засилват синтеза на IgGА секреторните антитела, които се намират на повърхността на нашите лигавици и имат стратегическо защитно действие като първа линия за противодействие на всички бактерии и вируси. Полибактериалните имуностимулатори засилват синтеза особено в дихателната система на сърфактант – липидна обвивка, която покрива лигавиците и има много важно защитно действие срещу патогени. И не на последно място по значение, засилват активността на уникалните тол-лайк рецептори (TLR) – специфични протеинови структури по всички нашите клетки, които разпознават и прехващат чуждите вируси и бактерии и да ги унищожават. Чрез всички тези функции полибактериалните имуностимулатори засилват нашия естествен имунитет и по този начин ни предпазват от инфекции по принцип и в частност от новия вирус. Такива български препарати с много добра ефективност съществуват отдавна, надграждат се с нови разновидности, доказали са се и в чужбина.

- Има ли данни за връзка между COVID-19 и алергиите към различни “дразнители” във въздуха?

- Няма корелация, алергиите се развиват по съвсем друг механизъм. Но е много важно да се изясни, че хората, които страдат от алергии, не трябва да преустановяват лечението си, не трябва да има противопоставяне на лечението при коронавируса и алергията. Лечението на алергичните ринити, на спастичния бронхит, на хроничната обструктивна белодробна болест, трябва да е по начин, по който се е провеждало до момента. Това важи особено при бронхиалната астма, задължително трябва да се продължи лечението с инхалаторните кортикостероиди.

- Това ли е коментарът ви на появилите се съобщения, че кортикостероидите имат неблагоприятно действие при лечението на коронавирусната инфекция?

- Принципно кортикостероидите не се препоръчват при която и да е вирусна инфекция, всеки студент по медицина го знае, но в случая с астмата е различно – прави се инхалаторно, приложението е на място. Освен това има съобщения, че при тежките инфекции от коронавируса, когато се използват с известен успех хлорохинови препарати и азитромицин, малки дози кортизон имат добър ефект заради мощното си противовъзпалително действие. При сериозната инфекция в белия дроб кортизонът подпомага овладяването ѝ.

- Ще се оправдаят ли надеждите слънцето и други фактори на средата да ни бъдат съюзник срещу вируса?

- Разбира се. Няма никакво съмнение, че ултравиолетовите лъчи имат антибактериално и антивирусно действие. Слънцето е добре дошло по време на епидемията. Дано хората проявят разум и дисциплина да се възползват от разходките в парка и планинита по безопасен начин, спазвайки дистанция и без да се събират на групи. Така че отварянето на парковете и планините за разумни разходки ще е в помощ срещу вируса.

- Много ни се иска да имаме и малък бонус от БЦЖ ваксината, възможно ли е?

- Напълно. Много държави се отказаха от ваксината срещу туберкулоза заради ниското ниво на разпространение, но у нас не е така и съвсем правилно БЦЖ продължава да се прави. Така е и в другите страни от Източна Европа и сега се забелязва, че в сравнение със страните, където това не е практика от дълги години, заболяванията и тежкото протичане са по-редки. Този факт направи впечатление най-напред на американски учени, после идеята се поде и в света. Започнаха интензивни проучвания в Нидерландия, Австралия, Нова Зеландия.

- Какво придава на БЦЖ добавена стойност извън пряката ѝ роля?

- Тази ваксина е един от най-мощните имуностимулатори, тя активира клетъчния имунитет. Типичен пример е за клетъчна имунна реакция и едновременно стимулира имунологичната памет. Тези паметови клетки са много ефективни в момента, тъй като са в състояние да възпроизведат този имунитет.

Търсят се и други механизми, чрез които ваксината защитава от коронавируса. Дали БЦЖ не влияе директно върху вируса и да възпрепятства свързването му с клетките на организма, като по този начин пречи на репликирането му? Дали ще се открият такива процеси, не може все още да се каже, но е ясно, че БЦЖ ваксината стимулира клетъчния имунитет и това обяснява въздействието върху коронавируса.

- Прави впечатление и друга особеност – у нас почти поравно са засегнати двата пола, при други народи мъжете преобладават. Как може да се обясни?

- С еманципацията – жените масово работят, почти не се различават като начин на живот и навици. Така е и в други страни с подобно обществено устройство.

- Дали и в пандемичното изпитание Господ ще се окаже българин?

- С общи усилия на правителството, Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб се справяме много добре за момента. Полагат се огромни усилия и дават резултат. Гигантска работа върши кабинетът, здравните инспектори, експертите от щаба, лекарите, но ние като граждани не отговаряме на висота. Всеки ден, отивайки на работа при пациентите ми, по улиците виждам нехайно носене на маски, неспазване на дистанция. Защо? Няма смислен отговор защо не правим малкото, което се изисква от нас, за да запазим добрия резултат, който постигнахме с контрола на ситуацията. Тъжно е, че проявяваме такава специфика като общество.

- Как според вас трябва да продължат мерките?

- Запазването на карантината е абсолютно задължително. Особено както вече има облекчаване на реда за откритите пазари, за посещение на парковете, може би ще се разшири и с други мерки при съответно спазване на противоепидемичните мерки. Най-сложният проблем е с училищата, много по-труден от въпроса за ресторантите и хотелите, където ходят възрастни хора и е по-лесно да се създадат регламенти за ограничени контакти. За класните стаи не си представям как може да се осигури дистанция. Много се страхувам, че евентуално отваряне на училищата ще доведе до драстично увеличаване на заболяванията, а с това – и на смъртността.

- Китай отваря училищата и това вероятно ще послужи за прогностичен маркер какво може да се очаква и у нас?

- Хубавото на нашата стратегия до момента е, че е гъвкава, че се реагира при съобразяване с променящата се обстановка, отчита се какви стъпки до какви ефекти водят. Министерството и щабът следят и взаимстват добрите примери от другите държави и китайския опит от Ухан, където нещата тръгнаха към нормализиране.

- Вие сте били в прочутата научна лаборатория за опасни патогени в Ухан, която дава гориво на въображението за произхода на коронавируса. Логиката ви на учен какво ви казва?

- Аз бях поканен в Китай на научен форум по време на епидемията от 2004 г. да представя български полибактериален имуностимулатор. Нашите клинични резултати предизвикаха огромен интерес и регистрирахме препарата в Китай, което е огромен успех. Китайските учени са на много високо ниво и особено в имунологията, където мога да дам най-точна преценка. Още тогава представиха няколко ваксини за коронавирус, но се оказа, че никак не е просто да се докаже безвредност в далечен хоризонт и доколко е епидемиологично ефективна.

Конкретно за лабораторията в Ухан - тя е от най-високо ниво на биозащита от 4-и клас. Това, което видях с очите си, е от изключително качество, стандарт, който не е постигнат на много места в Европа и САЩ.

Категорично съм убеден, че коронавирусът не е изпусната инфекция или лабораторно заразяване. Става дума за чисто биологична природа на вируса и прескачането му от един животински вид към човешкия геном. Типична природно появила се инфекция без каквито и да било улики за една или друга конспиративна теория. Такива са природните закони. Няма да ме учуди, ако след няколко години отново възникне такова междувидово прескачане на вируса от животно към човека.

Трябва да свикнем с мисълта, че може да се наложи да живеем в свят с ограничения и при условия, в които много да внимаваме. Дано да бъркам, ще съм щастлив да греша, но си мисля, че едва сега осъзнаваме колко безгрижно сме живели и да си създадем нагласата, че може би вече няма да е така.