21-годишният Мохамед Адаве е един от милионите добронамерени хора по света, които правят всичко по силите си, за да подкрепят онези, изпаднали в беда по време на коронакризата, разказва AFP.

Младият механичен инженер е приложил всичките си умения, за да създаде респиратор с подръчни материали и да го дари на местните здравни власти, след като разбира, че болниците не могат да си позволят достатъчно бройки от ценната апаратура.

“Нямаме икономическа мощ или силно правителство в Сомалия“, коментира Адаве. “За да отговоря на лошата зараза, реших да създам това устройство във време, в което хората изпитват недостиг на обдишваща апаратура“, цитира думите му Канал 3.

Оказва се, че болниците се борят със симптомите на новия коронавирус със старите изтощителни методи на ръчката интубация. А фактът, че прекалено често болните имат нужда от няколкоседмично лечение, прави задачата изключително сложна за медицинските екипи.

Д-р Хусейн Абди-Азиз Абдулкадир - директор на болницата в Могадишу, приветства дарението от младия инженер. “Мохамед Адаве автоматизира процеса, при който пациентите се обдишват на ръка, като така освобождава ръцете на един човек от персонала“, казва докторът.

ВИДЕО: Youtube/euronews (in English)