Учени от университета в Бордо, Франция откриха кои комбинации от продукти имат благоприятен ефект върху мозъка и спомагат за поддържане на бистър ум в напреднала възраст и кои повишават риска от деменция. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието Neurology на Американската академия по неврология.

През последните пет години учените са изследвали 627 възрастни хора, които са били средно на 78 години. 209 участници в експеримента са имали деменция, а 418 - не. В началото на изследването възрастните хора са попълнили въпросник, който посочи кои храни са консумирали през последната година и колко пъти са ги яли в месеца, седмицата и деня. След това учените ги наблюдавали и провеждали медицински прегледи на всеки 2-3 години.

Оказа се, че хората, в чиято диета преобладават висококалорични и мазни храни (колбаси, картофи и други нишестени храни, бисквити и торти) развиват деменция по-бързо от хората, които предпочитат по-здравословна и разнообразна храна. Хората, които не страдат от деменция, са яли нетлъсто месо и пилешко, морски дарове, зеленчуци и плодове.