Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи

На 18 и 19 април ще се състои световна интернет премиера на филма "Вече свободни" (2019, реж. Ким Шелтън). Той разказва историята на Дори и Норберто, които с чигонг упражнения и усъвършенстване на съзнанието си не само постигат просветление, но и възстановят здравето си.

Филмът ще се излъчва на 13 езика, включително и български. След премиерата създателите му ще отговарят на въпроси на световната аудитория в директна връзка.

Регистрацията е безплатна на https://www.alreadyfreefilm.org

За мнозина "просветление" има нещо общо с увитите в оранжеви роби будисти, които повтарят една и съща мантра с часове, седейки в поза лотус. Казват, че такива упражнения проправят пътечка към просветление, тъй като разчистват дебрите на съзнанието и изострят вътрешния взор. Като резултат действаме по-смислено, логично и резултатно във всяка ситуация. На по-високо ниво просветлението носи директно познание. Това щ рече, че информацията заобикаля веригата възприятие-логика-анализ. Тя влиза "в пакет" и се "разгражда" на лингвистични късчета, т.е. става годна за изговаряне.

Разбира се, будистите ще ви разкажат това в поетични метафори, коани или цитати от Буда, който превърна просветлението в светла мечта за столетия. Но колцина са готови да прекарат земните си дни като будистки отшелници?

Американският документален филм "Вече свободни" (2019, реж. Ким Шелтън) ни казва, че просветлението може да ни споходи ненадейно и навсякъде. Той разказва за двама души, огрени от просветление, без да са стъпвали в даоистки храм, индийски ашрам, или японски манастир. Те обаче знаят нещо за законите на живота, убягващо от вниманието на останалите.

Норберто е португалец, а Дори - холандка, живееща в Нова Зеландия. От учителя си Юан Тзе те научават три новаторски подхода за скоростно просветление: чигонг системата Юан Гонг, изкуството на чи-терапията и Рен Шюе - доктрина за законите, движещи човешкото развитие и личностно усъвършенстване.

Известен и много почитан в Китай, Юан Тзе се заселва в Уелингтън, Нова Зеландия, през 2002 г. Там открива Рен Шюе център и споделя с учениците си огромен личен опит и уникални познания. Създател е на новаторска система за личностно развитие, в която хармонично е вписан "каймакът" на световните достижения в тази област. Годините на скрупульозна работа с източниците и упражненията остават зад кадър. Филмът показва удивителните им резултати чрез постиженията на двама  обучени от Юан Тзе. Дори и Норберто възвръщат здравето си, разкрепостяват сърцата си и животът им динамично поема в желаната от тях посока.

В наши дни се предлагат безброй курсове и системи, обещаващи личностно развитие и решение за всяка болка и неволя. Защо Юан Тзе се захваща да изгражда нещо ново? На сайта на "Вече свободни" намираме един 20-минутен документален филм. "Ранните години на Юан Тзе" (2019, реж. Ким Шелтън) подсказва отговора. В него се говори за "безсърдечния" живот, станал навик и норма, но и създаващ много проблеми, включително здравни.

"Безсърдечен" - защото жизнено важната връзка сърце-разум, "шин" на китайски, е латентна. Ако този вътрешен канал се пробуди и активизира, просветлението си пробива път. Юан Тзе е включил масивен блок "учебни помагала" за онези, които разбират, че спасението винаги започва отвътре и няма как да дойде отвън.

Точно тези "помагала" отвеждат учениците на Юан Тзе на "царския път" към просветлението. Заличили всяка следа от надменност, арогантност и недоверие, Дори и Норберто превъзмогват това, в което търсачите на вътрешна светлина в миналото често се препъвали: недоразвития "шин". Ефектът е бърз и зашеметяващ: Норберто излекува травма на гръбначния стълб без операция, която в най-добрия случай би го сложила завинаги в инвалидна количка. А Дори се справя с хроничната си депресия.

"Раните са местата, през които светлината прониква в нас", така описва просветлението поетът Руми през XIII век.

Излекуването на тялото и съзнанието е единен процес и винаги минава през сърцето. Веднаж отприщена, съдбоносната връзка сърце-разум носи изцеление, по-високо ниво на зрялост и просветление отвъд неясно формулираната "нирвана". Каскада от ново знание съпровожда физическото изцеление. Булото пада, масовите заблуди се разсейват и неимоверният потенциал на човека оживява пред очите ни.

Безпомощна да заснеме великолепието на подобна драматична вътрешна трансформация, филмовата камера може да улови само материалните й измерения. Изобретателност е нужна, за да се роди нова визуална азбука за неподдаващото се на изказ и изобразяване. Монтажът на филма внимателно опипва почвата, преди да артикулира непривичното и комплексно понятие "шин", сърце-разум. Това са неусвоени територии на живота и първо трябва да редактираме познатата анатомия на тялото. Зад камерата, в анимационното студио, на музикалния пулт стоят майстори. Но и те е трябвало да изминат свой вътрешен път на извисяване, за да изобразят компетентно портретите на двамата просветлени без следа от съмнение, високомерие или интелектуално превъзходство.

Вдъхновяващ и трогателен, филмът потвърждава нашата вековна интуитивна, но потисната вяра, че човек е по-могъщ, отколкото са ни научили да мислим. Здравето и мъдростта винаги са били на хвърлей от нас, но скованото в предубеждения и неверие сърце стои заключено за тях. Дори и Норберто разбиват катинара. Наградата е неимоверна вътрешна сила, нови, незнайни преди умения и пълна свобода. Сега те могат да предадат на другите златното ключе: как да постигнат същото.

Благородното усилие е заразно. Цялото семейство на Дори научава какво е щастие, хармония и благополучие, а болестите стават все по-редки гости в къщата им. И всичко това, защото са с нея, следват съветите й. В края на снимачния период монтажистът Бил Уебър ревностно се заема с Юан Чигонг и става ученик на Юан Тзе.

Когато узнават, че синът им има вродени способности на чи терапевт, родителите на Норберто са развълнувани до сълзи. Емоционалният градус на този дълъг, непрекъснат кадър е външният знак на тяхното собствено просветление, сполетяло ги неочаквано, както си седят в кухнята.

Векове наред техниките за лечение чрез личностно развитие и духовно просветление се усъвършенстват тайно и полека зад зидовете на храмове, ашрами и манастири. "Вече свободни" вдига седмия печат от мистерията. Най-голямата тайна е, че просветлението не е само за избраници. То може да споходи всеки от нас ей тъй, както сме си в кухнята. Но за целта ще трябва да усвоим законите на сърцето.