18°C   София
 

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света. Той е загинал от ръката на брат си Каин. Наскоро обаче археолози откриха череп на праисторически човек, който без никакво съмнение е жертва на убийство. То е било извършено преди 430 000 години и е определено за първото в човешката история.

Чрез модерна техника е установено, че жертвата е била убита с два удара по главата и после трупът е бил завлечен в пещера и хвърлен в отвесна дупка в нея.

Пълната възстановка на случилото се в Sima de los Huesos (Дупката с костите) в планината Атапуерка в Северна Испания става възможна, след като учени събират всички улики от местопрестъплението. Те слепват 52 парчета от човешки череп, намерен там при разкопки в слой глина. После с компютърен томограф го правят триизмерен и и го изследват детайлно.

На черепа има две дупки. Те са близо една до друга в областта над вдлъбнатината за лявото око. Пробити са с два отделни удара с едно и също острие, което обаче е описало различни траектории.

Ударите са нанесени към момента на смъртта на жертвата и са били фатални. Доказано е, че няма как двете рани да се дължат нещастен случай при падане в дупката от 14-метрова височина. При злополуки посоката на удара най-често е откъм темето, докато при преднамерено замахване тя е към лицето. Със сигурност са нанесени с дясна ръка. По онова време, пък и днес, никое друго същество не си служи с оръжия, така че дясната ръка е била човешка. Липсват и всякакви следи от лекуване на раните, което би разколебало версията за убийство.

"Видът, местата и голямото подобие по форма и размери на причинените фрактури на черепа, както и различните траектории на предмета, с който са нанесени, показват, че те са резултат от сблъсък на двама души лице в лице", пише ръководителката на екипа изследователи д-р Ноеми Сала в испанското онлайн издание "Едно".

"И тъй като и двата удара са смъртоносни, самият факт, че са два, доказва целенасоченост и умисъл за убийство", допълва тя.

Д-р Сала е от Центъра за изучаване на еволюцията и човешкото поведение в Мадрид. Според нея "това е най-ранният доказан случай на преднамерена смъртоносна агресия на един човек спрямо друг. Той показва, че това човешко поведение е много древно."

Черепът, обозначен като Череп 17, е част от скелетните останки на общо 28 души. Те са датирани преди 430 000 години и са намерени на дъното на пещерната дупка. Според учените са на хора, преднамерено хвърляни в нея след смъртта им. А щом е така, това е и най-старото гробище на земята и място на най-древните погребални ритуали.

Но доказателства за убийство има само по Череп 17, който е намерен встрани от другите човешки останки. Няма как по него да се определи полът на жертвата. Установено е обаче, че смъртта я е застигнала в младежка възраст.

"Дупката с костите" е открита през 1984 г. Единственият достъп до нея е право надолу през 14-метров скален комин. Хората, хвърляни вътре, са от рода Хомо и са родственици на съвременния човек. Те обаче са твърде стари, за да принадлежат към рода Хомо сапиенс, каквито са хората днес. Датирани са към Средния плеистоцен (периода между 781 000 г. и 126 000 г. преди днешното време). Череп 17 вероятно е на неандерталец или на още по-древния предшественик на човека Хомо хайделбергенсис.

Сред намираните досега от археолози човешки останки има улики за канибализъм и за наранявания. Само два скелета са на възможни жертви на убийство. Но при тях доказателствата са недостатъчни за категоричен извод. Единият е на неандерталец, умрял няколко седмици след като е бил прободен в тялото с остър предмет. При него обаче не е сигурно, че смъртта е настъпила именно в резултат от пробождането.

Другият е на човек от късния палеолит (края на старокаменната епоха) - периода отпреди 10 000 до 50 000 години. Той също е получил прободна рана, и то към момента на смъртта си, но тя може да е от злополука по време на лов.

Най-важните открития за неандерталците

1829 - Първите черепи на неандерталци са открити в Енгис в днешна Белгия.

1908 - Почти цял скелет на неандерталец е открит в пещера край Шапел-о-Сен във Франция.

1880 - Люлка и играчки на неандерталско дете са намерени в Чехия.

1975 - Ерик Тринкаус проучва краката и стъпалата на неандерталците и доказва, че те са ходели като съвремените хора.

2012 - Скални рисунки, смятани за най-старите в света, са открити в пещерата Нерия в Испания. Според учени от университета в Кордоба те са дело на неандерталци, а не на предци на днешните хора.

2013 - Учени заключават, че човешките останки в Шапел-о-Сен са положени там преднамерено. Така се потвърждава хипотезата, че неандерталците са извършвали погребални церемонии.Kolio
07/07/2020 11:28:45

Преди 430 000 години според вас на някого пукало ли му е дали убива друг... доста плоска статия... по това време е имало всеки ден милиони убийства... или може би Хорейшо сега ще арестува виновния с някоя секси детективка, понеже все пак са най-умни от всички и най-красиви, това че са създали робството е друга тема...

до Kolio
07/31/2020 12:20:18

Затваряй си устата бе, лайно! Да не искаш да те убия?

към "до Kolio"
09/08/2020 16:12:49

Скрий се, бе, убитак усран. Кого ще "убиваш" като вече си умрял. Само, дето още не го знаеш. Ама смърдиш.

към "до Kolio"
09/08/2020 16:32:24

Скрий се, бе, убитак усран. Кого ще убиваш като вече си умрял, макар да не го знаеш. Нещастник.

futurehealth
10/07/2020 08:13:26

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Стохи
10/29/2020 04:11:39

Кольо, поинтересувай се колко голяма е била неандерталската популация и посмали малко с тия милиони на ден :)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...