Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с коронавирус сред тях. Две вечеринки с танци, посетени от стотици италианци, любители на балните стъпки, довели до разнасяне на заразата и до смъртта на над 300 души. 

Смята се, че няколко хиляди жители на област Пиемонт са се заразили по веригата в резултат на въпросните танцувални вечеринки. Това каза пред в. “Стампа” Луиджи Икарди, съветник по здравеопазването в област Пиемонт. Според него, когато се разкрило, че заразата се разнесла от въпросния клуб, вече било твърде късно, тъй като пожарът вече помел всичко наоколо.

Затова и в Пиемонт, за разлика от област Венето, която е със същия брой жители, има двойно повече жертви. В ролята на огнище на заразата влязла дискотеката “Сале” до Алесандрия, която е много посещавана не само от младежи, а и от хора над 60 г., тъй като организира вечери с танци и за тях. След като се разбра, че човек, заразен с коронавирус, е бил в дискотеката, кметството подкани всички, които са я посещавали след 17 февруари, да си направят тест за коронавирус.

По подобен начин в огнища на коронавирус се превърнаха и турнири по петанка (игра с метални топки на правоъгълна площадка), които са много посещавани от възрастните хора в Северна Италия. “Беше като клане, как иначе да го нарека? Тук, в Бергамо, трябваше да пратя съболезнования на семействата на 35 членове на нашия клуб”, казва пред в. “Кориере дела сера” Роберто Несполи, президент на асоциацията по петанка в провинцията. 35 души на възраст между 60 и 75 г., посещавали един от клубовете, починали от коронавирус. Самият Несполи също се заразил и 15 дни се борел за живота си.

В зоната на Бергамо петанката е като религия. Сред почитателите ѝ са предимно хора от третата възраст. Събирането накуп на турнири в различни градове се оказа фатално за стотици хора, предавали си вируса един на друг. Само в Ломбардия, Пиемонт и Венето са починали поне 250 състезатели по петанка.