18°C   София
 

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик - скоростта, с която пациентите се влошават и умират от новия коронавирус, е шокираща дори за лекари и медицински сестри с дългогодишен стаж. Сега те се опитват да измислят начин как да спрат тези внезапни влошавания на здравословното състояние.

Пациентите "изглеждат добре, чувстват се добре, обръщаш се и в следващия момент те вече са неконтактни", каза Даяна Торес, медицинска сестра в болница "Маунт Синай" в Ню Йорк, епицентъра на пандемията в САЩ, където инфектираните са над 415 000 души. "Ставам параноична, страх ме е да изляза от стаята им", добави тя.

Не само възрастни и пациенти със съпътстващи заболявания могат да се окажат в ситуацията в един момент да са добре и после само след миг да се окажат на прага на смъртта. Това може да се случи и на млади и здрави хора, казаха пред Ройтерс здравни специалисти.

Млада жена неочаквано починала, докато сестра Лори Дъглас била на смяна в болница "Ауър Лейди ъв дъ лейк" в Батън Руж, Луизиана. Дъглас казва, че след 34 години в професията е развила "интуиция кой ще припадне и кой може да се подобри", предава БТА.

"Но при тези хора нищо от това не важи", добави тя. "Миналата седмица тя планираше сватбата си. Тази седмица семейството й планира погребението й", заяви Дъглас, имайки предвид починалата пациентка.

Пациентите може да влязат в болницата с високи равнища на кислород и да водят весел разговор, разказа лекар от Презвитерианската болница в Ню Йорк, и само няколко часа по-късно вече да се "задъхват" и да бъдат интубирани.

"Плашещото тук е, че в това няма никакви правила", каза лекарят, който пожела да остане анонимен.

Тези сцени се разиграват навсякъде. От Ковид-19, респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус, към вчерашния ден бяха инфектирани над 1,4 милиона души в целия свят и бяха починали над 83 400 души.

Бързото влошаване вероятно е резултат от "прекомерна" реакция на имунната система, докато тя се бори с вируса, каза д-р Ото Янг, специалист по инфекциозни болести в медицинския център УКЛА в Лос Анджелис.

Наричано цитокинова буря, това явление се наблюдава, когато тялото свръхпроизвежда имунни клетки и активиращите ги съединения - цитокини - предизвиквайки опасно високо кръвно налягане, белодробни поражения и органна недостатъчност.

Емили Музика, 25-годишна медицинска сестра в предградията на Ню Йорк, каза, че миналата седмица претърпяла емоционален срив след случай, при който сравнително здрава 44-годишна жена се нуждаела внезапно от интубация.

"Онази вечер имах емоционален срив", каза тя. "Плаках на приятеля ми", добави Музика.

В случая с пациентите с Ковид-19 интубацията означава в устата на мъчещ се да диша пациент да бъде поставена тръба, минаваща през дихателните му пътища, за да може той да бъде прикачен към апарат за обдишване.

Журналистът от Асошиейтед прес Аник Джесданун, който беше в добро здраве и е пробягал 83 маратона, е починал миналата седмица от Ковид-19 според публикация във Фейсбук на неговата братовчедка, Принда Мулпрамук.

Петдесет и една годишният Джесданун отначало не се нуждаел от хоспитализация според публикацията. Бил започнал да се възстановява и при докторска визитация в края на март показвал чисти бели дробове и силни признаци на жизненост. Но "внезапен обрат в ситуацията" го праща в спешното отделение на 1 април, а "13 часа по-късно го загубихме", написа Мулпрамук.

Медицинска сестра в интензивното отделение на болница "Маунт Синай" разказва как е ставала свидетел на това как при пациенти бързо се е стигало до бъбречна недостатъчност, допълвайки, че при мнозина се налага да бъде приложен интравенозно разредителят на кръвта хепарин. "Състоянието им се влошава безумно много и безумно бързо", каза сестрата. "Полагаме наистина големи усилия да открием как да ги лекуваме", добави тя.

Лекари казват, че имат ограничен успех при спасяването на пациенти, които изискват интубация.

В медицинския център "Ървинг" към Колумбийския университет интубираните пациенти прекарват по около две седмици на апарати за обдишване, заяви в петък главният хирург д-р Крейг Смит.

Лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк каза, че умират повече пациенти от обичайното, поставени на апаратите. Точните числа не са известни с оглед на това, че епидемията все още върлува, а болниците понякога работят при хаотични условия.

Някои от тези лечебни заведения експериментират с неизпитани лекарства с надеждата да помогнат на пациентите, включително с медикамента срещу малария хидроксихлорокин.

"По същество опитваме всичко при тези пациенти", каза лекарят от Презвитерианската болница в Ню Йорк.фифи
06/26/2020 15:14:25

Да, има много хора, доверили се на лекарите. Затова са починали с "лекарска помощ". Затова няма никакъв смисъл човек да ходи на лекар и да си дава парите!! Той може да почине и без лекарска помощ! Така излиза много по-евтино за него и семейството му!...

!!!!!!!!!! Хайде
07/09/2020 12:31:01

Правилно !! Най-добре веднага да скочиш от покрив или мост ! На съвеста на такива "фифита" тежи смърта на стотици човешки същества !

нану
08/21/2020 14:58:30

Фифи ти си куку 1

фифи
08/31/2020 01:10:01

А нану е куку 2 ! Щото заедно с !!!!!!!!!! Хайде, са решили да ходят да ги "лекуват" от измислен и реално несъществуващ Коронавирус! Или пък да се евтаназират заради него! Гледайте да не ви хване финансовия "вирус" на безработицата, безпаричието, глада и мизерията! Щото там няма да ви помогнат нито маски, нито доктори и на вашата съвест ще тежи гладната смърт на милиони човешки същества! Заради "правилните" ви мнения и съвети към тях...

даниел
09/23/2020 04:17:43

Всички яко ще Омрем от измисления вирОс, хахахах.

alfa
10/15/2020 10:06:45

ebati lajite ni probutvat......po ychudvastoto e che ima xora deto im se vrazvat....lajite s uj palnite bolnici...kato izljazoxa klipovete che bolnicite sa prazni bez nito edin bolen tova njkak se zabravi

futurehealth
10/19/2020 12:19:32

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...