Методът пази и от вируси, казва създателят му Юан Тзе

Ако сте се интересували от чигонг, вече знаете, че това са упражнения за поддържане на чи енергията в тялото в максимално добра форма.

През 2012 г. се появи новаторската чигонг система Юан Гонг, позната и с името Юан Чигонг. По ефективност тя надминава повечето чигонг системи. Създадена е от китайския учител по самоусъвършенстване и майстор на чигонг Юан Тзе. За пръв път бе представена в Швеция, а после - в още 31 страни по света, между които и България.

Първият метод от Юан Чигонг е отлично средство да държим вирусите на разстояние, каза Юан Тзе в директно предавания тази седмица по интернет 9-дневен семинар. Този метод, носещ поетичното име Тиен Юан ("тиен" означава "небеса" на китайски), цели да свърже потоците от чи във вселената с човешкото тяло.

Чи, (най-малката градивна единица на всичко във вселената), е ключ към телесното здраве, защото всичко в живия организъм - тяло, съзнание и енергия, се състои от различни форми на чи. Като прави упражнението, човек пренастройва своето чи в нормален работен режим, сваля стреса и напрежението и отваря чи меридианите в тялото си. Вселенското чи, недокоснато от материални, енергийни и информационни замърсители, пречиства и подхранва тялото като влива в него чисто нов, благотворен и светъл водопад от чи.

Пакетът ново чи съдържа не само чи енергия, но и чи информация, а също и това, което традиционната китайска медицина нарича "защитно чи". То обгръща живия организъм като в пашкул отвън, намира се и в кожата и изпълва подкожното пространство. Когато този защитен слой е продупчен, човекът става по-лесно плячка на болестите.

Пробивите в защитния пашкул се появяват постепенно и нарастват с възрастта. При децата са малки и бързо се затварят, затова те оздравяват по-лесно. Освен това чи каналите в детското тяло са отворени за вселенското чи. То се движи в него плавно и хармонично като похранва всяка клетка и орган.

Даоистите казват, че целта на обучението им е да "станат пак деца". Но те нямат предвид да се превърнат в инфантилни възрастни, а да си възвърнат това състояние на чистота, здраве и жизненост на своето чи, с което всички се раждат и прекарват ранните си години,

Възможно ли е да се спре вирус с упражнения? Ако бъде включено и съзнанието, напълно е възможно. Трябват ви две неща: доверие в интелигентността на вашето тяло и разум, открит за чи и информацията, които получавате от вселената. Ако практикувате всеки ден този метод със спокойно сърце и запазите това спокойствие през целия ден, вашето защитно чи ще расте дори след като свършите практиката.

Мнозина почитатели на първия метод в системата Тиен Юан забелязват, че хремата им изчезва след практиката. Сред учениците на Юан Тзе има и такива, които са излекували сериозни увреждания на гръбнания стълб, рак, сърдечни болести и депресия с първия метод на Юан Чигонг.

Расте броят на хората, изпитали цялостното благотворно въздействие на Юан Чигонг, затова популярността му бързо набира скорост. Това става на фона на прогнозите, че чигонг може скоро да остави йога зад гърба си. Най-голямата медицинска база данни в света PubMed/Medline съдържа 26 милиона цитата от научни публикации и данни за клинични изследвания, включително и за оздравителния ефект на медицинския чигонг (към него спада Юан Чигонг). Медицината се опитва да обясни как чигонг лекува толкова много и различни болести, сред които и смятаните за нелечими.

В България Юан Чигонг бе представен от ученика на Юан Тзе Владо Рашев, който проведе няколко семинара в София за първите 3 от общо 9-те метода. Той дава инструкции за Юан Чигонг на [email protected]