2500 легла общо на територията на областта ще могат да се обособят при нужда със 117, засега, апарати за обдишване, обобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.

В момента има 100 апарата за обдишване, очакват се още 17. “Бройката не е достатъчна, но е по-добре от първоначално обявените 60 апарата. Държавните почивни бази на територията на комплексите са в готовност да приемат пациенти с по-леки форми на коронавирус”, допълни областният управител на Варна.

“Две станции на МВР, две военно-почивни станции в курорта Св. Св. Константин и Елена, както и почивните станции на БАН. Общо 1500 легла, без откритите 300 в Спортна зала, става въпрос за случаите, в които пациентите не могат да се изолират вкъщи”, уточни Пасев.

700 са леглата в болниците, които включват както инфекциозните отделения, така и целите болници като Военно-морска болница, която е напълно изолирана.

Така броят на леглата, определени за болни от коронавирус в различни фази на заболяването достига 2500 - общо на територията на областта, обобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.