Ще показва кой е бил заразен и после оздравял

След шестседмични изследвания в град Павия мултинационална групировка е готова с лансирането на серологичен тест, реализиран от екип от 50 изследователи в нейните лаборатории в Салуджа, до Верчели. Това съобщи в. “Кориере дела сера”, според който до две седмици трябва да бъде готова сертификацията CE. Веднага след това ще стартират тестовете върху населението, които ще струват под 5 евро.

Новината е изключително важна, тъй като досегашните тестове, които циркулират на пазара, имат ниско ниво на чувствителност и не са в състояние да посочат кой точно е имал контакт с вируса, и следователно да изключат кой може да предаде зараза.

Новият италиански тест ще разкрива кой е бил заразен, след това оздравял (т.е. да бъдат отрицателни двата му теста в рамките на дни) и развил антитела, които му позволяват да не се разболява повече. С други думи, ще е нещо като книжка или сертификат за имунитет.

Изследването се прави под формата на нормален кръвен анализ. Микролитри кръв се вливат в апарат, който ги поставя в контакт със синтетичен протеин, реализиран в лаборатория, използвайки част от вируса SARS-COV-2. Прототипът е тестван в лабораторията по вирусология на поликлиниката “Сан Матео” в Павия, използвайки кръвни проби в различни фази от заболяването на 150 пациенти. Според “Кориере дела сера” в Италия тестът ще бъде наличен след две седмици, но в момента се обсъжда споразумение с Белгия за 3 млн. теста. От Германия и САЩ има искане за 10 млн. В Италия ще бъде дадено предимство на тестването на медицинския персонал. След това ще се премине към масов скрининг, защото във втората фаза на епидемията – възобновяването на социалната и производителна дейност, ще има малко на брой индивиди, които са с имунитет и защитени с неутрализиращи антитела, докато останалата част от населението ще бъде все още податлива на заразяване.

Междувременно италианското правителство одобри нов указ, с който освобождава 400 млрд. евро под формата на кредити за фирмите. Половината заеми ще бъдат за вътрешния пазара, а другата част – за износа. С предишния правителствен указ се осигури ликвидност за други 350 млрд. евро. Държавата ще гарантира стопроцентово заемите за малки фирми, и до 70 на сто –тези за големите фирми, а връщането им ще бъде до 6 години.