Българската версия на руската пропаганда призовава 3/4 от учените да бъдат гонени и бити и да се въведат растящи тарифи за разговори.

Боян Иванович

Коронавирус. Пандемия. Гълъби. Комуникацията между клетките.

Каква е връзката между всички тези думи? 5G, разбира се. В последно време най-използваното обяснение за всичките ни проблеми като че ли е това въображаемо чудовище, наречено с буква и цифра. Колкото и смешно да ни звучи всичко това, все още има много хора, които вярват. Проблемът не е фактът, че това са просто фалшиви новини, а че се базират на псевдонаука и експлоатират страховете и неинформираността на хората.

Събирателната точка на фалшивите новини за 5G и COVID-19, без да изненадва никого, е Русия. Руски медии разгръщат “сериозна дезинформационна кампания” срещу Запада, за да увеличат негативния ефект от епидемията от коронавирус, да създадат паника и да всеят недоверие, става ясно от документ на Европейската дипломатическа служба, цитиран от агенция Ройтерс.

5G e черешката на тортата в днешната ситуация на пандемията COVID-19. Фалшивите новини за 5G и пропагандираният риск за здравето може да бъдат проследени до материал на руската телевизионна мрежа RT America, озаглавен “Опасен експеримент с човечеството”.

Позната ли ви е тази формулировка?

Българските рецепти за справяне с “опасността” включват от изключване на мобилния телефон за един час до “да бъдем първата страна в света, спряла 5G с писма”. Друг антидот, предлаган от флагмана на анти-5G-тата, български професор, за когото се твърди, че е посветен в тайните на древните, е да бъде въведено експоненциално увеличение на тарифите за разговори след 20-ата секунда, както и дори “да продължаваме да вярваме, дори когато ни лъжат”.

Наука без доказателства

Има няколко критерия, по които се мери дали нещо е “наука”: дали използва научния метод (обективни методи като наблюдение, измерване, с помощта на които се достига до обективно познание на действителността), дали са предоставени разумни, доказуеми и най-вече повторяеми доказателства, както и дали отговарят на разумни научни критерии.

От няколко месеца в България тече активна кампания, наситена с фалшиви новини, насочена към “спиране на 5G” и разпространение на “научна” информация за новата технология.

Какво е 5G, за Бога

С абревиатурата 5G наричаме петото поколение (всъщност не е точно петото, но за улеснение ще го наричаме така) безжични комуникационни технологии, поддържащи клетъчни мрежи за данни.

Основните притеснения на разпространителите на фалшиви новини попадат в категорията “честоти”. 5G спектърът условно може да бъде разделен на два вида: тези под 6 GHz (всичко под 6 GHz) и “милиметрови вълни” (наричани така, защото могат да бъдат измерени в милиметри), които оперират при 24 GHz и нагоре.

5G ще позволи да сбъднем нашите мечти от зората на дигиталните технологии - умни градове, смартдомове, които работят в наша полза, оптимизирани и интегрирани бизнес процеси… списъкът е дълъг.

Къс обаче е списъкът на базирани на “научни” данни твърдения за опасностите от 5G мрежите, които виждаме в медиите. В следващите редове ще се опитам да ги деконструирам и да потърся науката в псевдонауката.

Нека да се фокусираме върху твърденията, разпространявани от конкретен сайт и конкретен “професор”, често появяващ се в народна носия, за да подсили ефекта на неговите 5G опасения. Всички цитати са реални и взети едно към едно от материали и интервюта на професора.

5G в Ухан и Милано бил причинил коронавируса

Според един сайт коронавирусът се разпространил заради “масов срив в имунната система”, след като в Китай и Милано били инсталирани 5G клетки. Твърди се още, че “60-те GHz от 5G блокират функционирането на хемоглобина и други системи на организма” и поради това се блокирал достъпът на кислород до организма, което щяло “да доведе до много проблеми в организма”.

Истината? Ухан е един от 50-те града, в които почти едновременно са стартирани 5G мрежи в Китай. Италианският оператор Vodafone стартира 5G мрежа в 5 града в Италия още през юни миналата година. Коронавирусът явно е имал нужда първо да се натрупа, да прелети от Италия до Ухан и да изчака ноември, където да стартират мрежите, за да може спокойно да “спре кислорода” на хората. А още по-интересното - Китай използва мрежи в спектъра 2,5 GHz.

Статиите твърдят още, че “в момента, в който в Ухан, Китай, мобилните станции започват да излъчват на 4G, се регистрират първи 2 седмици без нови заразени с коронавирус”.

Истината? Това, което Китай направи в началото на разпространението на вируса, не е да “започне да излъчва на 4G”, а въведе драконовски карантинни мерки и строги ограничения за пътуване, засягащи милиони граждани. В някои тежко засегнати градове жителите не напускат домовете си повече от месец, а транспортът между основните населени места бе ограничен или спрян напълно. Тези мерки намалиха новоинфектираните, а не “излъчването на 4G”. Освен това - няма нито едно официално становище на китайското правителство, обвързващо каквато и да е технология с разпространението на коронавируса COVID-19, а напротив - използва още повече 5G. Държавата пусна 5G роботи, които обикалят обществени места и контролират спазването на карантинните мерки и носенето на предпазни средства, включително измерване на температурата. В Ухан и други градове впрегнаха 5G роботите в подкрепа на работата на медиците в интензивните отделения на болниците.

Комуникацията на клетките

За легитимирането на тези твърдения на помощ идва български професор, който в пространно видео интервю казва, че “5G е много висока честота, която доближава комуникацията на клетките в нашия организъм”. На каква честота си говорят клетките в нашия организъм, оставям на читателите да изчисляват. Облеченият в народна носия професор допълва, че “облъчването с 5G е в такава честота, че буквално ще накара клетките под кожата на хората “да завират”. Това пък щяло да увеличи риска от тумори с 200%. Няма дори да задам очевидните въпроси “200% спрямо какво, на базата на чие научно изследване се твърди това, в кое научно издание е публикувано и от кого е подписано. Тези въпроси оставям отворени. Това, което не бива обаче да оставяме без отговор, е “завирането на клетките”, каквото и да означава това.

Ще ви разкажа една история. Далечната 2000 година. Шестата най-голяма образователна система в САЩ, Broward County Public Schools, обмисля закупуването на лаптопи и безжични мрежи за 250 000 ученици. Притеснени от потенциалните рискове за здравето, училищата молят физика и консултант Бил Къри да изследва технологията. От него те получават един обезпокояващ доклад, според който “технологията вероятно представлява сериозна опасност за здравето”, като той обобщава най-тревожните си изводи в голяма графика, озаглавена “Абсорбция на микровълните в мозъчната тъкан (сива материя)”. Диаграмата показва дозата на радиация, получена от мозъка, като нарастваща от ляво на дясно, като резкият скок се отчита при безжичния сигнал и по-високите честоти. “Тази графика показва защо съм загрижен”, пише д-р Къри. Докладът му подробно описва как радиовълните могат да “сеят” рак на мозъка - ужасяващо заболяване, което убива повечето от жертвите му. С годините предупрежденията на д-р Къри се разпространяват по цял свят и резонират у преподаватели, потребители и цели местни управления с въвеждането на смартфоните и безжичните мрежи. В общи линии разцъфващите тревоги за изтъкнатите рискове за здравето на 5G технологията могат да бъдат проследени до един учен и една диаграма.

Само че…графиката се оказва тотално объркана

Според експерти по биологичните ефекти на електромагнитното излъчване радиовълните стават по-безопасни при по-високи честоти, а не по-опасни (с изключение на високочестотните рентгенови лъчи, които очаквано представляват риск за здравето). В своето изследване д-р Къри разгледа проучванията за това как радиовълните влияят върху тъканите, изолирани в лабораторията, и погрешно интерпретира резултатите като въздействие върху клетки дълбоко в човешкото тяло.

Това, което той обаче неволно пренебрегва, е защитният ефект на човешката кожа. При по-високи радиочестоти кожата действа като бариера, предпазвайки вътрешните органи, включително мозъка, от излагане. Човешката кожа блокира дори значително по-високите честоти на слънчевата светлина.

Лечението?

Напълно сериозно списъкът с предложения за “лечение” на 5G от професора и въпросния сайт включва:

Трябва да проявим любовта.

Когато си сам със себе си, да се наблюдаваш.

Да съхраняваш искреност и доверие винаги; дори когато те лъжат, продължавай да вярваш.

Тоест дори когато ни лъжете, ние да продължаваме да вярваме.

Препоръчват се и още отвари: тарифите на операторите да бъдат експоненциално нарастващи - да се плаща по-скъпо след 20-ата секунда разговор, след 30-ата секунда, след 40-ата секунда… и така до безкрай. Тази идея безспорно ще се хареса особено на маркетинговите отдели на телекомите.

И “най-логичното” решение на професора - “3/4 от учените трябва да бъдат гонени, бити и хвърлени в затвора”.

Според друг “емпиричен” метод за събиране на “научни доказателства”, чрез многократно проверяване на “жилища в близост до антените на излъчване на 3G и 4G”, “ученият” наблюдавал “безсъние, повишена тревожност и заболеваемост”. Според него “ако на едно място не ни свърта, не можем да се наспим, събуждаме се уморени”, то причината за това са “подземните води”, “рутерите, тв приемници и всякакви видове телевизии”.

COVID-19 е опасен и трябва да бъде приеман сериозно. Технологичният прогрес е най-важният фокус на развитите общества, а те са развити именно благодарение на технологиите, автоматизацията и най-вече адаптацията. 5G е стрелата на тази промяна и обвързването му с пандемията е не само смешно, но и глупаво.

Не съм почитател на ад хоминем атаките, но искам да попитам - сериозно ли разпространяваме мнението на тези хора и подвеждаме стотици други?

*Боян Иванович е доктор по теория на журналистиката и медиите. Специализира в изследването на технологичната журналистика, технологичната и социокултурна промяна, както и изследването на медийните ефекти и разпространението на фалшиви новини.