Молекулярни биолози от САЩ откриха във водорасли множество вируси, които не само да се размножават в клетките им, но и променят обмяната им, съобщи ТАСС. 

"В миналото смятахме, че между гените на вирусите и на живите клетки има малко общо. Сега сме на етап, в който можем да посочим малък брой уникални гени само в клетките или вирусите. От гледна точка на геномния репертоар те се оказаха много по-сходни, отколкото сме очаквали", каза Франк Ейлуърд от технологичния университет във Вирджиния, САЩ.

Напоследък са открити много вируси с необичайно големи размери. Геномът им почти не отстъпва по дължина и сложност от начина, по който е устроена ДНК на живите организми, върху които вирусите паразитират.

Най-интересната характеристика на гигантските вируси (NCLDV), както ги наричат учените, е силно размитата граница между тях и пълноценните живи същества. Причината е, че геномът им съдържа не само инструкции как да преодоляват защитата на клетките и да се размножават в тях, но и гени за синтез на белтъци, които не са свързани с размножаването.

Значителна част от 500-те вируса, изследвани от Ейлуърд и екипа му, съдържа големи сегменти ДНК, предназначени за управление на обмяната на водораслите. Някои имали почти цели вериги гени за разграждане на глюкозата, както и за други важни аспекти на обмяната на водораслото.

С други думи вирусът не просто използва клетките като фабрика за възпроизводството си, но и установява контрол върху тях. Според учените при заразяване се променят фундаментални аспекти от живота. "Макар и да не можем да наречем вирусите живи същества, те играят важна роля в баланса на хранителните вещества и в работата на всички водни екосистеми в света", казва Ейлуърд.