Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция. Това е движение в обратна посока, назад по еволюционната пътека до пълно изчезване. С други думи, ако не се движим напред, тръгваме назад, защото в природата няма неподвижност, всичко постоянно се променя.

Има признаци за човешка инволюция. Най-очевидният е липсата на вътрешно израстване, т.е. духовната деградация. Има много опити да се обясни защо хората могат да направят обратен еволюционен завой. И даже, че вече са минали през не един такъв.

В кървавите жертвоприношения

на някои южноамерикански индианци от древността имало особено жесток ритуал с изтръгване на сърцето на жив човек. Кои богове са изисквали такива жертви е въпрос на горещи спорове. Една от теориите обаче не е свързана с небесните господари. Според нея такива ритуали не са заради неразвита култура, а точно обратното. Те бележат процес на инволюция на някогашно по-високо развито съзнание.

Тази теория се подкрепя от археологически находки в Средна Азия, датирани отпреди 30-40 хиляди години. Те май ще пренапишат традиционния сюжет, според който човешката цивилизация е на възраст някъде около 6000 години. Намерените в Средна Азия останки от древни селища, по-стари от тези в Шумер и Акад, крият и една огромна загадка. Там са разкопани човешки скелети на бягащи хора, някои от които с деца на ръце.

Каква внезапна смърт ги е застигнала е въпрос на догадки. Заедно с "тичащите скелети" има стопени от много високи температури битови предмети. Всичко това навежда на мисълта, че цивилизацията ни е далеч по-стара, отколкото мислим. И че вероятно човечеството е минало през ядрен апокалипсис, който е вкарал оцелелите в пещерите.

На фона на тази теория филолози препрочитат с други очи описанията на битките в древните индийски епоси "Махабхарата" и "Рамаяна" и във ведическата литература. Ако е имало ядрено бедствие, то е дръпнало с хилядолетия назад цивилизационното развитие. Опенхаимер, един от "бащите" на атомната бомба, проронва в едно интервю странната фраза, че Хирошима и Нагазаки не са първият случай, когато хората използват ядрено оръжие.

Към тези догадки се прилепват нови. Знае се, че генетично маймуните са наши близки роднини. Но е малко известно, че техните гени са по-млади от тези на човека. Това ще рече, че не ние сме произлезли от тях, а вероятно те са инволюирали древни хора. Какво е обърнало назад еволюцията на тези бивши човеци, предстои да бъде разкрито. Засега тази версия на историята се съдържа в митовете за прераждане на деградирали хора в животни, разказвани векове наред в почти всяка земна култура.

Та ето една тема за размисъл в дните на бездействие заради вируса. Как да използваме дългата отпуска? Ако следваме закона на джунглата, това ще е време на страх, паника, хаос, объркване, жестока борба за оцеляване и "жертвоприношения" на човещината. А може да бъде и време на пречистване. Можем да изхвърлим всичко ненужно от къщите си, да разтоварим баласта от умовете и сърцата си, да проветрим задушливите мисли и да зарежем убийствените си навици. А в следкарантинния свят да застанем на старта за цивилизационен скок.