Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция. Това е движение в обратна посока, назад по еволюционната пътека до пълно изчезване. С други думи, ако не се движим напред, тръгваме назад, защото в природата няма неподвижност, всичко постоянно се променя.

Има признаци за човешка инволюция. Най-очевидният е липсата на вътрешно израстване, т.е. духовната деградация. Има много опити да се обясни защо хората могат да направят обратен еволюционен завой. И даже, че вече са минали през не един такъв.

В кървавите жертвоприношения

на някои южноамерикански индианци от древността имало особено жесток ритуал с изтръгване на сърцето на жив човек. Кои богове са изисквали такива жертви е въпрос на горещи спорове. Една от теориите обаче не е свързана с небесните господари. Според нея такива ритуали не са заради неразвита култура, а точно обратното. Те бележат процес на инволюция на някогашно по-високо развито съзнание.

Тази теория се подкрепя от археологически находки в Средна Азия, датирани отпреди 30-40 хиляди години. Те май ще пренапишат традиционния сюжет, според който човешката цивилизация е на възраст някъде около 6000 години. Намерените в Средна Азия останки от древни селища, по-стари от тези в Шумер и Акад, крият и една огромна загадка. Там са разкопани човешки скелети на бягащи хора, някои от които с деца на ръце.

Каква внезапна смърт ги е застигнала е въпрос на догадки. Заедно с "тичащите скелети" има стопени от много високи температури битови предмети. Всичко това навежда на мисълта, че цивилизацията ни е далеч по-стара, отколкото мислим. И че вероятно човечеството е минало през ядрен апокалипсис, който е вкарал оцелелите в пещерите.

На фона на тази теория филолози препрочитат с други очи описанията на битките в древните индийски епоси "Махабхарата" и "Рамаяна" и във ведическата литература. Ако е имало ядрено бедствие, то е дръпнало с хилядолетия назад цивилизационното развитие. Опенхаимер, един от "бащите" на атомната бомба, проронва в едно интервю странната фраза, че Хирошима и Нагазаки не са първият случай, когато хората използват ядрено оръжие.

Към тези догадки се прилепват нови. Знае се, че генетично маймуните са наши близки роднини. Но е малко известно, че техните гени са по-млади от тези на човека. Това ще рече, че не ние сме произлезли от тях, а вероятно те са инволюирали древни хора. Какво е обърнало назад еволюцията на тези бивши човеци, предстои да бъде разкрито. Засега тази версия на историята се съдържа в митовете за прераждане на деградирали хора в животни, разказвани векове наред в почти всяка земна култура.

Та ето една тема за размисъл в дните на бездействие заради вируса. Как да използваме дългата отпуска? Ако следваме закона на джунглата, това ще е време на страх, паника, хаос, объркване, жестока борба за оцеляване и "жертвоприношения" на човещината. А може да бъде и време на пречистване. Можем да изхвърлим всичко ненужно от къщите си, да разтоварим баласта от умовете и сърцата си, да проветрим задушливите мисли и да зарежем убийствените си навици. А в следкарантинния свят да застанем на старта за цивилизационен скок.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...