Сепсисът е тежко нарушение на функциите на органите, причинено от опасна за живота инфекция. Отбранителната реакция на организма срещу нея е толкова силна, че той атакува и унищожава и собствените си тъкани и органи.

Сепсисът е наричан разговорно „отравяне на кръвта". Но представата, че инфекция може буквално да отрови кръвта, не е вярна. По-скоро става въпрос за свръхреакция, която води до отказ на множество органи или до септичен шок - състояния, които най-често завършват със смърт.

Според изследване, публикувано през януари в сп. „Лансет", 20% от всички смъртни случаи по света са заради сепсис. През 2017 г. е имало близо 49 милиона души на сепсис, от които 11 милиона са умрели.

През 2015 г. в Германия има 75 000 смъртни случая след сепсис – повече от умрелите от рак на дебелото черво, белия дроб и простатата, взети заедно. При близо 15% от умрелите немци смъртта е настъпила именно вследствие на сепсис.

Особено застрашени са хората с отслабена имунна система – стаци, диабетици, хронично болни, хора с рак и СПИН, както и малките деца и новородените.

Как се разпознава сепсис?

Сепсисът може да бъде причинен от вируси, бактерии, гъбички или паразити. Те предизвикват гнойни възпаления на белите дробове, на пикочните пътища, в коремната кухина и др.

Освен грипните вируси, причинители на сепсис са и други вируси –  коронавирусите, ебола, жълта треска, денга, свинския и птичия грип.

Симптомите са силно понижено кръвно налягане, силно сърцебиене, повишена температура, трудно и учестено дишане, силна отпадналост, в някои случаи и дезориентация.

Как се лекува сепсис?

Макар да е относително често явление в болниците, сепсисът нерядко остава неразпознат. А спасяването изисква максимална бързина и  интензивни грижи - кислород, апаратно дишане, поддържане на кръвообращението. Дават се широкоспектърни антибиотици, за да се ограничат щетите от бактериална инфекция. Такова лечение излиза скъпо: в САЩ се харчат годишно по 24 милиарда долара за лечение на сепсис.

При сегашната пандемия е особено важно да има легла за интензивно лечение. Те са онези, при които инфекцията се развива критично.

Тежки увреждания

При около половината излекувани от сепсис не остават увреждания. У останалите обаче има различни усложнения, включително нова инфекция, отказ на бъбреците или сърдечни смущения. Много пациенти със сепсис развиват дълготрайни болести като частични парализи, депресии или страхова невроза.

Затова е много важно сепсисът да бъде бързо открит и предотвратен. Колкото по-рано, толкова по-големи са шансовете да бъде надживян.

(От "Дойче веле"