Въпреки че новият вирус не разкрива лесно тайните си, СЗО дава отговор на най-често задаваните от хората въпроси.

Как се разпространява?

Проучванията сочат, че вирусът се предава главно чрез контакт с капчици от болен, а не чрез въздуха. Болестта се предава от човек на човек чрез капчици от носа или устата, които се разлитат, когато човек с COVID-19 кашля или издишва. Тези капчици остават върху предмети и повърхности. Когато човек ги пипа и след това докосва очите, носа или устата си, внася вируси в себе си. Вирусът се хваща и при вдишване на капчици от болен. Затова трябва да се спазва поне 1 метър дистанция.

заразен ли е човек без симптоми?

Рискът за заразяване от човек без симптоми е много малък. Много хора с COVID-19 имат само леки симптоми особено в ранен стадии. така че е възможно да хванете COVID-19 от човек, който само кашля леко и не се чувства зле.

Колко дълго оцелява на повърхности?

Не е сигурно колко дълго вирусът оцелява на повърхности. Но май се държи като другите коронавируси. Проучванията показват, че те остават на повърхности няколко часа до няколко дни. Това може да варира при различни условия - вид повърхност, температура и влажност на околната среда. Ако смятате, че дадена повърхност може да е заразена, почистете я с дезинфектант, за да убиете вируса и да защитите себе си и другите. Почистете ръцете си със спирт на алкохолна основа или ги измийте със сапун и вода. Избягвайте да докосвате очите, устата или носа.

Най-честите симптоми на COVID-19 са температура, отпадналост и суха кашлица. Някои може да имат главоболие, хрема, болки в гърлото или диария - тези обикновено са леки и започват постепенно.

Някои се заразяват, но не развиват симптоми и не се чувстват зле. Повечето заразени - 80%, оздравяват, без да са лекувани. 1 от 6 болни развива сериозната форма на инфекцията. Безспорен симптом за тежко протичане са задухът и бързо засилващи се затруднения с дишането.

Старите и болнавите хора с високо кръвно, сърдечни болести или диабет са по-склонни да развият тежка форма на болестта.

Хората с треска, кашлица и задух да търсят лекаря си по телефона или да звънят на Бърза помощ.

Антибиотиците не действат на вируси, а само на бактерии. COVID-19 се причинява от вирус, така че антибиотиците не работят. Те не трябва да се пият за профилактика или лечение на коронавируса.