Медицината няма обяснение

Нежеланата поява на косми на нетипични за пола места става все по-масов проблем. Лекарите го отдават на “грешки” с баланса на половите хормони. Като виновници обикновено се подозират фамилни генетични предразположения. Но все повече се говори и за ефекти от ултрапреработени храни, някои стероиди за лечение на хора и при отглеждане на селскостопански животни, пластмасови съдове и опаковки със склонност при определени условия да излъчват провокативни вещества в храни и напитки.

Свръхокосмяването

е популярен

симптом при

синдрома на

поликистозните

яйчници

Вероятността да знаете, че нежелани косми, подобни на мигли, може да се появят дори вътре в устата обаче, е нищожна. Докладвани са само 6 случая в света. Съобщенията за рядката патология е изненада дори за зъболекарите и денталните хирурзи. Състоянието се нарича гингивален хирзутизъм. За него отново се заговори, след като италиански лекари публикуваха в изданието по орална хирургия, лечение, патология и радиология случай на млада пациентка.

При това състоянието й е рецидив, съобщават лекари от Университета на Кампания “Луиджи Вантелители”. Тя отива за първи път в университетската клиника, когато е на 19 г., заради смущаващо поникване на кафяви косми по венците й. Те са подобни на мигли и стърчат непосредствено над основата на зъбите.

До този момент има литературни данни само за 5 подобни случая, при това на мъже, и никакви проучвания за причините. Патолозите тръгват по

най-логичната

улика -

повишено

окосмяване

по брадичката и шията, и търсят хормонални промени.

С ултразвуково изследване и кръвни тестове установяват, че момичето страда от синдрома на поликистозните яйчници.

Обичайните последици са репродуктивни затруднения, свързани с хормоналните дисбаланси между женските и мъжките полови хормони. Както и свръхокосмяване или поява на груб мъх на нетипични за жените места, свързано с образуване на космени луковици (фоликули) по лицето, торса и крайниците. В изключителните случаи обаче незнайно защо са се разположили още по-неправилно в устата. Хирурзите премахват объркалите мястото си фоликули и изписват хормонални контрацептиви за справяне с дисбаланса. Като съчетание от двете думи, описващи състоянието, го наричат гирзутизъм.

Шест години по-късно обаче младата жена се връща в клиниката.

След спирането

на хормоните

космите отново

поникват

на необичайното място. Поради екзотичността на състоянието липсва лечебен алгоритъм и лекарите отново повтарят комбинацията от операция и хормонално лечение. Този път подобията на мигли били отстранени не просто с точковидните луковици, от които растат, а с подлежаща тъкан. Целта е с хистологични анализи да се натрупат повече познания за патологията, но засега няма напредък. Оралните специалисти търсят обяснение в някакъв бъг в развитието на лигавиците по време на ембрионалното развитие.