Защо се образуват, как да се лекуват и кой е изложен на риск

Болката от камъни в бъбреците отдавна се смята за една от най-силните, които човек изпитва. Но защо се образуват камъните, какви са възможностите за лечение и какви мерки могат да се вземат, за да се намали рискът от появата им.

Бъбречно-каменната болест е едно от най-честите за този орган. От нея страда всеки трети. По-често камъни се образуват при мъжете.

От 10 г. има нова тенденция - високия темп на живот подмладява това страдание при активни и атлетични хора, които не пият достатъчно течности и тялото им постоянно изпитва недостиг на вода.

* Рисковата група включва и професии, които, поради спецификата на работата си, не могат да пият когато искат - хирурзите, които извършват многочасови операции, шофьорите на камиони или градски транспорт, които не могат да отидат до тоалетната по всяко време и са принудени да ограничат приема на течности.

* Камъните се образуват, когато урината, продукт на филтриране на кръвта от бъбреците, е пренаситена със соли. Или пък когато урината е твърде кисела или алкална и солите не се разтварят. В резултат на това пресищане излишните соли се утаяват и образуват кристали, които растат, докато се превърнат в камъни. За повишеното съдържание на някои соли в кръвта има няколко причини - подагра, болести на стомашно-чревния тракт, на кръвта, на жлези, продължителна употреба на медикаменти, както и болести, при които нивото на калций в кръвта се повишава.

В някои случаи са виновни нарушения при обмяната, когато съставът и концентрацията на соли в кръвта са нормални, но самият бъбрек не може да се справи с тях поради някакъв дефект.

* При много хора появата на камъни се провокира от хронично възпаление на пикочните пътища от микроби. Бактериите в пикочните пътища синтезират белтъци - отпадни продукти на жизнените им процеси. Белтъците плуват в урината и подобно на снежна топка, която се търкаля по склона, все повече се покриват със солите в урината.

Освен това състояния, които отслабват имунната система, допринасят за образуване на камъни - диабет, имунни разстройства от химиотерапия или артрит, за които се пият лекарства, потискащи имунната система.

* При мъжете се добавя и доброкачественото уголемяване на простата, при което уринирането е нарушено и започва възпаление.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...