Защо се образуват, как да се лекуват и кой е изложен на риск

Болката от камъни в бъбреците отдавна се смята за една от най-силните, които човек изпитва. Но защо се образуват камъните, какви са възможностите за лечение и какви мерки могат да се вземат, за да се намали рискът от появата им.

Бъбречно-каменната болест е едно от най-честите за този орган. От нея страда всеки трети. По-често камъни се образуват при мъжете.

От 10 г. има нова тенденция - високия темп на живот подмладява това страдание при активни и атлетични хора, които не пият достатъчно течности и тялото им постоянно изпитва недостиг на вода.

* Рисковата група включва и професии, които, поради спецификата на работата си, не могат да пият когато искат - хирурзите, които извършват многочасови операции, шофьорите на камиони или градски транспорт, които не могат да отидат до тоалетната по всяко време и са принудени да ограничат приема на течности.

* Камъните се образуват, когато урината, продукт на филтриране на кръвта от бъбреците, е пренаситена със соли. Или пък когато урината е твърде кисела или алкална и солите не се разтварят. В резултат на това пресищане излишните соли се утаяват и образуват кристали, които растат, докато се превърнат в камъни. За повишеното съдържание на някои соли в кръвта има няколко причини - подагра, болести на стомашно-чревния тракт, на кръвта, на жлези, продължителна употреба на медикаменти, както и болести, при които нивото на калций в кръвта се повишава.

В някои случаи са виновни нарушения при обмяната, когато съставът и концентрацията на соли в кръвта са нормални, но самият бъбрек не може да се справи с тях поради някакъв дефект.

* При много хора появата на камъни се провокира от хронично възпаление на пикочните пътища от микроби. Бактериите в пикочните пътища синтезират белтъци - отпадни продукти на жизнените им процеси. Белтъците плуват в урината и подобно на снежна топка, която се търкаля по склона, все повече се покриват със солите в урината.

Освен това състояния, които отслабват имунната система, допринасят за образуване на камъни - диабет, имунни разстройства от химиотерапия или артрит, за които се пият лекарства, потискащи имунната система.

* При мъжете се добавя и доброкачественото уголемяване на простата, при което уринирането е нарушено и започва възпаление.