От древността ябълките се смятат за ценен хранителен и диентичен продукт. Хората ги ядат пресни и печени за по-добро храносмилане, за увеличаване на отделянето на жлъчен сок, за спадане на отоци, за подобряване на кръвообразуването, срещу склероза, подагра, ревматизъм и бъбречно-каменна болест, простудна кашлица и прегракналост.

Има приказка, че ако се изяжда по 1 ябълка на ден, няма да има нужда от лекари. Много рецепти от народната медицина с ябълки са стигнали до нас и се изучават и потвърждават от съвременната медицина.

Храна и лекарство

При анемия (малокръвие) и безсилие. Прави се компот от ябълки и шипки, подсладен с мед. От компота се пие сутрин и вечер по 1 чаша.

При камъни в бъбреците. Всеки ден се изпиват по 1,5 л сок от ябълки. Той се приготвя в сокоизстисквачка, като са необходими към 2 кг ябълки.

Два дни всяка сутрин след 7 часа, през два часа на гладно се изпива по 1 чаша сок. Последната чаша се пие преди 20 часа. На третия ден сутрин се изпива чаша сок, смесен с 50 мл вода и 50 мл зехтин. След 2 часа се изпива същият коктейл.

По време на лечението се препоръчва консумация на по-лека храна. Това продължава до изхвърляне на камъните или 10 дни. Ако няма резултат, прави се почивка един месец и процедурата се повтаря.

3-4 ябълки се нарязват и се варят 10 минути в литър вода. От сока се пие 3 пъти на ден по 1 чаша преди ядене, после ябълките се изяждат.

При кашлица. Прави се отвара от кората на ябълка и се пие по 1 чаша преди ядене. 3 чаши обелки от ябълки се заливат с 2 л вода, похлупват се и се варят 10-15 мин.

1 ябълка и 1 глава лук се почистват, настъргват се на едро, добавя се 200 г мед и се разбърква добре. От тази смес се взима по 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка между храненията.

При гастрит. Две ябълки се обелват и настъргват на ситно. Изяждат се сутрин на гладно по следната схема: първия месец всеки ден, втория месец - 3 пъти в седмицата, третия месец - веднъж седмично. В дните, когато се ядат ябълки, не се яде и пие нищо поне 3 часа след това.

За отслабване. Веднъж седмично се изяждат 2 кг ябълки за един ден, като с това се изпива и литър минерална вода.

При високо кръвно налягане. 7-8 ябълки се изяждат за един ден през час, като в този ден не се приема друга храна.

Сутрин се закусва с една настъргана ябълка плюс 1 супена лъжица мед и 2-3 с.л. накиснати овесени ядки и 1/2 ч.л. канела. Това продължава до нормализиране на кръвното.

При болки в очите. Ябълките се сваряват, смачкват, взима се от кашицата, слага се в 2-3 слоя марля и се налага върху очите като компрес. Това успокоява болката много скоро и заедно с това укрепва зрението.

За пречистване на организма. Сутрин, веднъж в седмицата, се изяждат на гладен стомах по 2 ябълки.

При напукани пети. Една ябълка се нарязва на късчета, заливат се с мляко, колкото да се покрие, и се вари на слаб огън до сгъстяване. Прави се на кашичка, от която се намазва върху напуканите пети, покрива се с кърпа и марля и се прикрепва с лейкопласт. Компресът се задържа 30-40 минути, след което мястото се изплаква с топла вода.

Описаните рецепти нямат за цел да заместят лечение, предписано от лекар. За всяко медицинско състояние или симптом винаги се консултирайте с лекар.

Ябълков сок с мед

При грип и настинка

Една супена лъжица ябълков сок и една чаена лъжичка мед се разбъркват и се взимат два-три пъти на ден преди ядене. Симптомите на простудата бързо изчезват, болките в гърлото намаляват и изчезват, а грипозното състояние се облекчава.

При артрити

Една супена лъжица сок и супена лъжица мед се разбъркват в чаена чаша с топла вода. При артритни болки сместа се пие сутрин и вечер преди ядене.

Равни части ябълков сок и мед се разбъркват добре. С тази смес се маже и втрива в мястото на болката. Намазаното място се превързва с марля, за да не се цапат дрехите.

При бъбречни и жлъчни инфекции

Чаена лъжичка ябълков сок, чаена лъжичка мед и чаена лъжичка сок от червени боровинки се смесват и се взима сутрин, обед и вечер преди ядене. При особено упорити инфекции лечението може да продължи и месец. То не изключва предписанията на лекаря, а напротив - подпомага ги.

При онкологични заболявания

Смес от ябълков сок и мед, взимани директно или като чай, по няколко пъти на ден, значително подобряват състоянието на болния, особено при лъчетерапия и химиотерапия. Действието е потвърдено при клинични статистически изследвания.

При трудно зарастващи рани

Равни количества мед и ябълков сок се смесват и се взимат поне два пъти на ден като добавка към всекидневната храна.

За понижаване на холестерола

Приготвя се чай от 2 чаши гореща вода, 2 супени лъжици мед и 3 супени лъжици ябълков сок. Пие се по една чаена чаша два пъти на ден. Това се препоръчва особено когато се консумират тлъсти храни.

При силна умора и изтощение

Половин чаена лъжичка ябълков сок и 1 супена лъжица мед се разбъркат в чаша гореща вода. Пие се по няколко пъти на ден. При съчетание с подходяща храна и физически упражнения умората и изтощението бързо изчезват.

За подобряване на храносмилането и имунитета

Задушени ябълки с канела

Продукти: 1,5 кг ябълки, 1/2 ч. ч. стафиди, 2 ч. лъж. канела, 1 ч. ч. вода.

Приготвяне: Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки еднакви парченца. Слагат се в тенджера и се прибавят стафидите и канелата. Залива се с водата и се разбърква. Вари се 10-15 минути до пълно сваряване на ябълките, които придобиват червеникаво-кафяв цвят. След охлаждане се съхранява в хладилник. Взимат се по 2-3 суп. лъж. 3 пъти на ден преди ядене.

При гастрит

Печени ябълки с канела

Приготвяне: Ябълките се измиват, разрязват се наполовинки, семките се почистват, като сърцевината се издълбава с нож. Подреждат се в тавичка за печене с отрязаната страна нагоре. В купичка се смесват канелата със захарта и с тази смес се запълват издълбаните ябълки и се поръсват отгоре. В тавичката се налива 1 ч. ч. вода. Тавичката се покрива с фолио и се пече 10 мин в силна, предварително загрята фурна, след което фолиото се отстранява и печенето продължава още 15 мин до пълно омекване на ябълките.

Докато са топли, печените ябълки се посипват с натрошените и леко запечени орехи. Сервират се охладени.