Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма

Всеки си има начини да се сдобива с жизнена енергия, но доколко ефективна е тя? Кафето, шоколадът, тонизиращите напитки и други сладости са по-скоро допинг, отколкото реална сила. Как да си върнеш енергията задълго – това обяснява Шераб Барма, един от най-известните тибетски лекари, пред изданието “Мари Клер”.

Енергията идва от мозъка – той може както да я достави, така и да я отнеме. Значи трябва да го контролирате, обяснява терапевтът. Учете го на дисциплина, постоянно му напомняйте, че най-важният момент в живота е настоящият, а най-важният човек е този пред вас.

Не потискайте децата с прекомерни очаквания и не прахосвайте сили в тревоги за тях. Потомците имат своя карма, различна от вашата. Душата им е избрала вас за родител, защото е почувствала, че можете да я научите на добро, да ѝ помогнете да се изкачи на ново ниво.

На детето си покажете пътя, а посоката то ще избере само

Победете хроничната умора, като се запитате не мислите ли прекалено много. Лошите мисли са главните вампири на енергия. Опитът да контролирате всичко също е вреден, особено за жените. Те разсъждават по различен начин от мъжете, които са устроени по-просто. Умът им не е способен да отделя внимание на детайлите, а женският прави само това.

Вашият ум може да бъде източник както на велика мъдрост, така и на емоционална нестабилност и страдание. За да спрете да мислите за глупости, започнете да дишате осъзнато – бавно вдишване от стомаха и после бавно издишване.

Разпускащата медитация повдига нивото на енергия. Не се страхувайте от думата “медитация”. За да овладеете най-простите ѝ похвати,

не са нужни пари, нито много време

Съвсем не е необходимо да ставате будист или да се заемете с йога. Просто се научете да забавяте ума си и ще се зареждате с енергия. Няколко минути на ден са достатъчни.

Фокусирайте вниманието си към красив обект – въображаем или реален. Например ябълка или бутилка вино. Запалена свещ не е най-подходяща, по-добре изберете нещо в зелено или синьо - те са много полезни за очите и имат охлаждащо свойство.

Очите са съединени чрез енергийни меридиани с черния дроб, който е свързан със стихията огън, затова постоянно се нуждаят от охлаждане, обяснява Барма. Втренчете се в избрания предмет, съсредоточете в него цялото си внимание, всичките си мисли, сякаш попивате формата и материята му. Неусетно умът ви ще се успокои.

В основата на високата енергия е балансът на 5-те елемента, от които се състоят човекът и Вселената. Тези стихии са чу (вода), са (земя), ме (огън), лунг (въздух), намка (пространство). Земята влияе на образуването на мускулните и костните клетки, на носа и обонянието. Водата отговаря за кръвта, телесните течности, езика и вкуса. Огънят – за температурата на тялото, очите и зрението. Вятърът – за дишането, кожата и осезанието. Пространството – за телесните кухини, ушите и слуха.

5-те елемента се проявяват в 3 жизнени начала

или конституции – Вятър (въздух), Жлъчка (огън) и Слуз (вода и земя). Елементът пространство задава мястото за развитие на останалите елементи. 

Трите конституции също трябва да са балансирани. Всеки човек има своя, в която присъстват 3-те жизнени начала (с преобладаване на едното) или се съчетават само две стихии. Холериците са с конституция Жлъчка, флегматиците и меланхолиците – Слуз, сангвиниците – Вятър.

Онези с доминираща стихия огън (конституция Жлъчка) имат плътно телосложение и решителен буен характер. Стомахът им е здрав, имунитетът – силен, енергията – висока.

Хората с преобладаващи елементи вода и земя (конституция Слуз) са с едри заоблени форми и бавен темперамент. При тях храносмилателният огън е слаб, трябва да се грижат за здравето си и да трупат енергия.

Хората тип Вятър (тънки, подвижни, с честа смяна на настроенията и нервни сривове) имат непостоянен ум и оттам упадък на силите.

Трите конституции се подхранват и дебалансират от 3 емоции или 3 отрови. Ние вярваме, казва Барма, че главната причина за болестите и ниското ниво на енергия са “3-те отрови на ума” – прекалена привързаност (желание), гняв и незнание. Прекомерната привързаност или желание усилва Вятъра, гневът усилва Жлъчката, а незнанието усилва Слузта.

Елементът въздух (лунг) е много важен, свързан е с енергията на ума и нервната система. Дисбалансът му е главен източник на физически и емоционални проблеми.

В живота всичко е свързано, човекът е част от Космоса. Затова всичко, което ядете, пиете и вдишвате, влияе на баланса на елементите в организма и на общото ниво на енергията ви. Енергията е това, което ядете. 

Няма хубава храна, има ядене, което подхожда точно на вас,

на психофизиологичния ви тип с отчитане на сезона и мястото, където живеете. Само такава храна влива енергия. “Месото например не е моята храна, отнема силата ми. А за други то е абсолютно необходимо”, казва тибетският лечител.

Преценете силата на храносмилателния си огън. От него зависи енергийното ниво. Много е важно как работят бъбреците. Според нас те и храносмилането са пряко свързани. Бъбреците не само чистят организма, но отговарят и за натрупването и циркулацията на жизнена енергия. 

Ако храносмилателният огън е слаб, бъбреците получават малко гориво и има дефицит на енергия. Това се случва често в днешния изнервен свят.

Ранно ставане, разтягане, топла вода

Тибетският лечител съветва да живееш и да се храниш в съответствие със своя тип организъм. Но общите препоръки са следните: Ставай рано – 5-6 ч, загрей тялото с гимнастика за разтягане, йога или дихателни упражнения и медитация. Започни деня с чаша преварена топла вода.

Студената минерална вода е много груба особено на празен стомах - тя активизира в тялото стихиите огън, земя и вода. За хората тип Огън това е добре, но за другите по-подходяща е топлата, и то прясно сварена, а не останала от предната вечер. Така стартирате храносмилането и веднага повишавате енергията. Топла и питателна, но не тежка закуска – такова е сутрешното блюдо по тибетски.

Не поливайте гореща храна със студена напитка

“Яйца и риба или яйца и млечни продукти в Тибет смятаме за несъвместими - казва Барма. - На Запад хората закусват сандвичи и друга трудноусвоима храна от хладилника, а това им отнема енергията. За да я смели, вашият заспал още стомах хвърля много сили. А му предстои още цял ден. Дори и да е качествен, продуктът не се усвоява добре. Спазвайте толеранс от поне 4 часа между храненията, иначе в тялото се образуват токсини и се губи енергия. Първо хапвайте лека храна, после онази, която се усвоява по-бавно (например яденето на плодове след обилен обяд или вечеря е вредно).”

Суровоядството и диетата със сокове не са добра идея

– те са само за хора Огън с идеално храносмилане (от които са останали малко), а също за живеещите на горещ климат. За другите това е загуба на енергия и е опасно за тях и за потомството им. Такова хранене повишава риска от раждане на физически и умствено слаби деца. С глада трябва да се внимава – той не е за всеки.

Пийте вода колкото иска тялото ви, не е нужно да се наливате. “Според мен литър на ден е достатъчен.

Алкохолът с мярка също не вреди,

особено за хора с дефицит на Вятър. 25-50 г силна напитка преди сън или чаша червено вино са отлично успокоително. Със спорта по-кротко - той претоварва черния дроб, свързан с енергията на огъня. При голямо натоварване “прегаря” и това отслабва организма.”

Сексът дава, но и отнема енергия. Тук обръщайте внимание на сезона. През пролетта и есента секс не по-често от веднъж на 3 дни. През лятото – веднъж на 10-15 дни (тогава преобладава стихията огън, а сексът също повишава огнената енергия и зачестяването му отнема много сили). През зимата, когато тялото се стреми да натрупа възможно най-много енергия,

може да се любите без ограничения

– това е отлична загрявка. Този сезон е и най-подходящият за зачеване.

Всеки се ражда със свое ниво на сила – това е кармичен факт. Но енергията и кармата може да се управляват. Своята карма (от санскритски – действие) творим тук и сега. В Тибет казват: “Осъзнатият живот премахва страданието”. Там не вярват в съществуването на енергийни вампири. Наричат това понятие “намто” – негативни мисли и илюзорни представи, породени от неспокоен ум. Душевният мир е главен източник на сила. Дори и да имате пари и достъп до качествена храна, скъпи лекарства и витамини, ако нямате мир в душата, нивото ви на енергия ще бъде ниско. И въобще не е важно какво и как работиш и колко получаваш. Главното е вътрешното състояние, заключава Шераб Барма. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...