Науката е скептична за секса, но не спори, че са вкусни

Ако плановете ви за Деня на влюбените обхващат и уикенда може да засилите усещанията си не само с вино, а и с храните афродизиаци.

Науката е скептична за повечето рецепти за увеличаване на влечението чрез чинията, но и без него остава удоволствието от вкусната храна.

Стриди, шоколад, авокадо, шамфъстък, банани, аспержи, чай и червено вино оглавяват списъка на д-р Никет Сонпал от Колежа по остеопатична медицина в Ню Йорк. В “Медикъл нюз” той обяснява логиката на подбора: това са храни, които по различен начин подобряват циркулацията на кръв дори в най-малките съдове. И в местата, където се формира либидото. Това става по неврологични механизми и с участието на мозъка, но и заради различни вещества в храните - от цинк до кофеин, изтъква той.

Някои храни афродизиаци се смятат за възбуждащи до голяма степен и заради вида им. Веднага се сещате за банани или за стриди. Пропускате аспержите вероятно защото не са много популярни у нас. Повече влияят обаче съставките на храните и техните комбинации.

Бананите имат съединения, които вдигат тестостерона и подобряват ерекцията. Витамин В в тях повишава енергията и жизнеността. Стридите  съдържат огромно количество аминокиселини, които повишават нивата на половите хормони. Така работи и цинкът, който подпомага синтеза основно на тестостерон.

Шамфъстъкът пък помага с комбинация от белтъчини и флавоноиди - антиоксиданти, които стимулират кръвообращението. Авокадото дължи репутацията си на най-добрия плод за мъжа благодарение на ацтеките, които го наричат плод на тестисите. Науката установява, че авокадото е богато на витамини B6 и B9 (фолиева киселина), които дават енергия и също увеличава синтеза на тестостерон.

Не е случайно, че шоколадът е подарък за влюбени. Качественият с много какао съдържа триптофан, градивен елемент за хормона на щастието серотонин. Освен това в състава му има метилксантини и фенилетиламин. Това е естествен стимулант с подобно на амфетамин  действие, който се отделя в мозъка, когато хората се влюбят, твърди експертът.

В чая и червеното вино има флавоноиди, които облекчават стреса. Това балансира хормоните и организмът се настройва за позитивни преживявания. Но не прекалявайте с виното. При препиване рязко се увеличават провалите в леглото.