23°C   София
 

Редкият феномен дебел, но метаболитно здрав, трае над 10 г. само за 1 от 3-ма с наднормено тегло. Особеност при затлъстелите е, че лошият им холестерол е по-лош от обичайното.

Колкото по-образована е една българка, толкова по-добре контролира теглото си. При мъжете е точно обратното – образованието влошава здравето на мъжа. Образованите мъже в България имат много висок индекс на телесната маса, както още е известно това състояние на висок процент мазнини в тялото. Данните на Евростат за нашата страна показват също, че сме сред първите 10 в Европа по затлъстяване – обезитет, съобщи д-р Светлин Цонев по време на кардиологичен форум с международно участие, организиран от Българската лига по хипертония.

В сравнение с България Турция води по наднормено тегло и затлъстяване сред жените. Любопитна особеност е, че сред румънките много голям процент са с наднормено тегло, но е изключително нисък делът на екстремно дебелите.

Рискът при затлъстяване не е свързан само с инсулиновата резистентност и вероятността за развитие на захарен диабет, а и с високия риск от дислипидимията. Особеност при хората със затлъстяване е по-голямата плътност на лошия холестерол. Специфичното молекулно тегло повишава още повече вероятността за влошаване на баланса на холестерола. Според проучване от 2015 г. при затлъстяване два пъти по-висок риск от дислипидимия или хиперхолестеролемия и 4 пъти по-голяма вероятност за развитие на захарен диабет. При голямо отклонение нагоре от нормалното тегло се завърта порочен кръг между функцията и структурата на сърцето.

Повишаването на артериалното налягане и ударният обем променят сърдечните кухини. При обезитет основните сърдечни промени са уголемяването на лявата камера, на дясната камера и на лявото предсърдие. Повишен е и вариететът на сърдечния ритъм, обясни кардиологът.

Той коментира феномена на метаболитно здравите дебели хора с обяснението, че това може да е свързано с повишена инсулинова чувствителност и съответстващо на нея благоприятно разпределение на мастната тъкан в тялото, както и на повече протективни цитокини. Но допълни, че според проучванията до 65% от тези пациенти в рамките на 10 г. влизат в групата на хората с неблагоприятен тип затлъстяване с лош метаболизъм, който е рисков за инфаркт.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...