Сред най-масовите грешки е еднаквата грижа за кожата целогодишно. Това е най-големият орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Има рутина в къпането и миенето, старателно обиране на последните милилитри летен крем. Затова пролетната умора проличава най-напред на тези 2 кв. метра, покриващи тялото.

Кожа за показ през лятото, когато дрехите не скриват нищо, се моделира през зимата. Големите температурни разлики между студения и топлия сезон налагат специфични правила за грижи за кожата. Добрият резултат се постига с постоянство и правилен избор на процедури и козметика, казва дерматологът доц. Жана Казанджиева.

Може да не са скъпи, важно е да са адекватни на климатичните условия. Врагове на кожата през зимата са студът, сухият въздух,  праховите частици. Ето най-важните правила според доц. Казанджиева. Зимното изсушаване на кожата я прави по-лесна жертва за микроби и я състарява. Хората със суха кожа трябва да са още по-загрижени. През всеки сезон кожата трябва да се хидратира. Но крем с по-лека текстура през лятото и с по-плътен крем през зимата.

Колкото по-стара е кожата, толкова повече да се хидратира. Водното съдържание намалява отвътре навън. Водата е 65% в дермата - 25% в долната част на роговия слой и само 10% в най-повърхностната част.

За почистване на лицето през зимата да не се използват всеки ден агресивни средства, а мек разтвор или само затоплена вода.

За къпане по-добри от геловете и сапуните са олиата. Мнозина се чудят - мазно, пък мие?! Формулата им е такава, че хем да почиства, хем да запазва липдния слой на кожата. Така тя остава по-здрава. За хора със суха кожа са продукти, които подпомагат създаването на защитен слой (релипидращи продукти). 

При чувствителна кожа или алергии да се използва медицинска козметика - тя е без консерванти, парфюми или други алергени.

За 15-20-годишните с акне са подходящи сериите антиакне, които имат и хидратиращ ефект. При 30-годишните трябва да се съобрази типът кожа - суха, мазна, чувствителна, и продуктът се подбира според това.  Над 40 г. хидратиращият крем трябва да е плътен и с антиейджинг ефект.

Грижата над 50 г. изисква и процедури като мезотерапия и хиалуронови филъри или други намеси за освежаване в комбинация с овлажняването и защитата на бариерния слой.

От студ и сух въздух навън или от отоплителни уреди вътре страдат и устните. Подхранването им с медицинска козметика е най-добрата грижа. По ръцете през зимата трябва да нанасят “бариерни кремове” срещу студа и вятъра.

Горещата вода и дългото къпане изсушават. Колкото и да е приятно в зимните дни да се застоявате в топла вода, банята трябва да е под 20 минути и и да не е гореща. Хладката вода и краткото къпане не повече от веднъж на ден без агресивно триене при подсушаването поддържа влажност в кожата.

Не е добре да се ползват гъби. Няма разлика дали е луфа, найлонова мрежичка или дунапренена гъба. Те, както и т.нар. изтривалки задържат микроби и при триене ги втъкват в кожата. Повечето микроби наоколо не сас трашни, но някои разболяват. При атопични кожи почва сърбеж, а при голяма чувствителност има инфекции.

Зимният сезон е най-подходящ за избелване на петна по кожата, но това зависи от различни фактори.

Когато снегът се задържи, зимното слънце става опасно като лятното. Особено в планинските курорти - ултравиолетовата радиация се усилва с надморската височина. И се появяват нови пигментни петна.

В планината защитите кремове с фактор 50 и срещу ултравиолетовите А лъчи са задължителни се нанасят на всеки 2 часа.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...