12°C   София
 

Сред най-масовите грешки е еднаквата грижа за кожата целогодишно. Това е най-големият орган, но грижите за него рядко са пропорционални на площта му. Има рутина в къпането и миенето, старателно обиране на последните милилитри летен крем. Затова пролетната умора проличава най-напред на тези 2 кв. метра, покриващи тялото.

Кожа за показ през лятото, когато дрехите не скриват нищо, се моделира през зимата. Големите температурни разлики между студения и топлия сезон налагат специфични правила за грижи за кожата. Добрият резултат се постига с постоянство и правилен избор на процедури и козметика, казва дерматологът доц. Жана Казанджиева.

Може да не са скъпи, важно е да са адекватни на климатичните условия. Врагове на кожата през зимата са студът, сухият въздух,  праховите частици. Ето най-важните правила според доц. Казанджиева. Зимното изсушаване на кожата я прави по-лесна жертва за микроби и я състарява. Хората със суха кожа трябва да са още по-загрижени. През всеки сезон кожата трябва да се хидратира. Но крем с по-лека текстура през лятото и с по-плътен крем през зимата.

Колкото по-стара е кожата, толкова повече да се хидратира. Водното съдържание намалява отвътре навън. Водата е 65% в дермата - 25% в долната част на роговия слой и само 10% в най-повърхностната част.

За почистване на лицето през зимата да не се използват всеки ден агресивни средства, а мек разтвор или само затоплена вода.

За къпане по-добри от геловете и сапуните са олиата. Мнозина се чудят - мазно, пък мие?! Формулата им е такава, че хем да почиства, хем да запазва липдния слой на кожата. Така тя остава по-здрава. За хора със суха кожа са продукти, които подпомагат създаването на защитен слой (релипидращи продукти). 

При чувствителна кожа или алергии да се използва медицинска козметика - тя е без консерванти, парфюми или други алергени.

За 15-20-годишните с акне са подходящи сериите антиакне, които имат и хидратиращ ефект. При 30-годишните трябва да се съобрази типът кожа - суха, мазна, чувствителна, и продуктът се подбира според това.  Над 40 г. хидратиращият крем трябва да е плътен и с антиейджинг ефект.

Грижата над 50 г. изисква и процедури като мезотерапия и хиалуронови филъри или други намеси за освежаване в комбинация с овлажняването и защитата на бариерния слой.

От студ и сух въздух навън или от отоплителни уреди вътре страдат и устните. Подхранването им с медицинска козметика е най-добрата грижа. По ръцете през зимата трябва да нанасят “бариерни кремове” срещу студа и вятъра.

Горещата вода и дългото къпане изсушават. Колкото и да е приятно в зимните дни да се застоявате в топла вода, банята трябва да е под 20 минути и и да не е гореща. Хладката вода и краткото къпане не повече от веднъж на ден без агресивно триене при подсушаването поддържа влажност в кожата.

Не е добре да се ползват гъби. Няма разлика дали е луфа, найлонова мрежичка или дунапренена гъба. Те, както и т.нар. изтривалки задържат микроби и при триене ги втъкват в кожата. Повечето микроби наоколо не сас трашни, но някои разболяват. При атопични кожи почва сърбеж, а при голяма чувствителност има инфекции.

Зимният сезон е най-подходящ за избелване на петна по кожата, но това зависи от различни фактори.

Когато снегът се задържи, зимното слънце става опасно като лятното. Особено в планинските курорти - ултравиолетовата радиация се усилва с надморската височина. И се появяват нови пигментни петна.

В планината защитите кремове с фактор 50 и срещу ултравиолетовите А лъчи са задължителни се нанасят на всеки 2 часа.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако нощите ви са един безкраен цикъл на събуждания и заспивания и не помните откога точно не сте си почивали пълноценно покрай грижите за бебето, то допускали ли сте, че може би грешите някъде? Изпробвайте тези малки трикове и си отговорете на въпроса „Дали пък сама на саботирам съня на бебето си?“ 1. Вие не сте негово легло

С годеницата му са заедно от 7 години и са неразделни “Здравите бебета плачат.” Това казва младият актьор и лекар Наум Шопов, който отскоро е татко. Звездата от медицинския сериал “Откраднат живот” и годеницата му Теа Минкова станаха родители на 5 декември 2019 г. Те имат дъщеричка, която кръстиха Амая

Всеки родител на бебе се е сблъсквал с проблема с изхождането. Запекът е естествен проблем, който съпътства развитието на всяко малко дете и не е нужно да се тревожите излишно, ако не е постоянно състояние. Ето 8 начина, чрез които бихте могли да облекчите симптомите на констипация. 1. Увеличете количеството вода, което давате на бебето си

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Много хора я наричали “Мама Леда”, тя пък им правела баница  Леда Милева е изключително труден пример за подражание, затова е била благосклонна към тези, които вървят по нейния път. Знаела е много езици, които ѝ помагали да има контакти с известни писатели от цял свят. Можела е да говори по телефона с един човек на английски, с друг на френски

И какво е добре да се прави със спестените средства Aвстралийката Кянна Кямбъл става известна, след като преди време успява да спести 32 000 долара за една година. Тя е самотна майка и стореното от нея си е направо подвиг, който я вдъхновява да започне да дава съвети как по-рационално човек да използва парите си

Христо е един обикновен семеен човек, който живее със своите проблеми. Работи във фирма за поддръжка на вендинг машини и покрай забързания си график май леко е забравил кое го прави щастлив. Един хубав летен ден с жена си и дъщеря им и с тяхно приятелско семейство заминават на почивка на морето. Всички тръгват от София със своите си грижи