Руски сайтове разказват най-интересните факти за бирата, които дори и заклетите й любители не знаят, предава БГНЕС.

1. Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света. Тя вероятно датира от началото на неолита, тоест около 9500 г. пр. Хр.

2. Първите професионални пивовари са били жени, наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия техните умения били смятани за толкова важни, че били единствените, на които било разрешавано да произвеждат напитката.

3. Древните египтяни построили пирамидите, докато пиели бира. Според Патрик Макгаверн, археолог от университета в Пенсилвания, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден. Не става ясно поради какви причини напитката е предлагана на работниците.

4. Бирата е полезна за сърцето. Е, трябва да е в умерени количества. Според италиански изследователи, хората, които пият бира, са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с трезвениците. За максимално добър ефект се препоръчва консумацията на една бира на ден с алкохолно съдържание до 5%.

5. Бирата е естествена бариера срещу камъни в бъбреците. Проучване, публикувано в „Американския журнал по епидемиология“, изчислява, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

6. Бирата стимулира мисловния процес. Е, след 1-2 бири едва ли ще станете гений, но напитката стимулира креативността.

7. Пивото е полезно за зрението. Канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото ни и да предотврати катаракта на очите.

8. Бирата понижава кръвното налягане. Изследователи от Харвард установяват, че умерената консумация на бира води до по-малка вероятност от високо кръвно налягане.

9. Напитката заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет “Туфтс” хората, които пият по една-две бири на ден имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо. Според изследването, обаче, тези, които пият повече от две бири на ден, имат 5,3% по-ниска костна плътност.

10. Бирата съдържа фибри, които помагат на храносмилането. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

11. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид. Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.