Почти поравно са вирусите, които разболяват младите и хората над 65 г.

Всяка втора проба от тежко болни, изпратена за изследване в референтната лаборатория по грип, е положителна за един от 3-те активни вируса на инфлуенцата. Това е косвен знак, че пикът на епидемията наближава.

Показателно е също, че през седмицата, която изпращаме, са установени над 2/3 от всички случаи на грип от октомври до момента. От всички 84 доказани случая 54 са в периода 13-17 януари.

Численото разпределение на болните подрежда на първите места София, Сливен и Смолян.

През последната седмица от лечебните заведения постъпиха 102 проби на техни пациенти и 54 се оказаха с грипен вирус, каза за “24 часа” проф. д-р Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на сезона вирусолозите са тествали с най-съвременните молекулярни методи 327 проби. Положителни за пандемичния H1N1 (свински грип) са били 36 от тях. При 39 е потвърден другият разпространен вирус от тип А - H3N2. Изненадващо малко - само 9, са показали щама “Виктория” от В тип.

Според досегашния световен опит и епидемиологични проучвания свинският грипен вирус се среща по-често при млади и хора на средна възраст, а А/H3N2 - над 65 г. Вирусите от В групата като че ли имат предпочитание към децата, обясни проф. Корсун. Тя посъветва да се избягват болни и местата, на които се събират много хора, пред лекарските кабинети да се чака с маски, често да се мият ръцете и да се почистват повърхностите в офисите.

Друг прост, но ефективен начин за намаляване на риска е да не се докосваме по лицето, особено близо до устата, носа и иочите. Аргументът е, че освен с пръски от болен можем да се заразим и когато пипаме мебели и вещи, върху които са полепнали секрети на грипозни.