Остеопорозата засяга милиони хора и някои от основните рискови фактори като остаряване не е възможно да се избегнат. Но все по-решително за отслабването на костите влияят предотвратими, но трудни за избягване условия на околната среда.

Наскоро бе открита връзка между здравето на костите и качеството на въздуха. Барселонският институт за обществено здраве я добави към растящия списък с поражения, които фините прахови частици нанасят. Негови учени анализирали данни за здравето на костите и условията на живот на 3717 жени и мъже. Те използвали оценки за замърсяването на въздуха основно с въглерод и прахови частици. Те са особено опасни. Остават във въздуха за дълго и при вдишване проникват в белите дробове и причиняват оксидативен стрес. Той от своя страна провокира клетъчни възпаления.
Данните за вдишнатия въздуха били съпоставени с измервания на костната плътност на прешлените в поясната област на гръбнака и бедрените кости.
Тези дни в големите градове на Балканите има сериозно  замърсяване на въздуха. Концентрацията на токсични частици е типична за зимата в района и зависи от тецовете, отопляването с твърдо гориво и старите коли, съобщи Асошиейтед прес. Когато се задържи и мъглата като сега в София, въздухът е буквално задушаващ.

Оказало се, че хората, които често дишат замърсен въздух, имат по-рехави кости. Тялото абсорбира стара костна тъкан и генерира нова кост за поддържане на костната плътност, здравина и цялост. Когато човек остарява, костта се разрушава по-бързо, при жените - след менопаузата.
Създаващите се клетки са по-малко от загиващите. Процесът е познат като остеопороза - виновник за голяма част от счупванията над 45 г.
Здравината на костите достига връх към края на 20-те години от живота и започва да отслабва на около 35-годишна възраст. Най-уязвими  са шийката на бедрената кост, гръбначните прешлени и китките.
Остеопорозата се развива бавно и човек може да не знае за нея, докато не счупи кост при леко падане. Дори внезапна кашлица или кихане може да причини счупване в порьозните участъци.
Болка в някоя кост може да показва и неразпознато “тихо” счупване.
Затова лекарите зоват да не се чака "да ми мине".

Влияят и гените. Наличието на близък член на семейството с фрактура на тазобедрената става или я остеопороза прави по-вероятна.