Остеопорозата засяга милиони хора и някои от основните рискови фактори като остаряване не е възможно да се избегнат. Но все по-решително за отслабването на костите влияят предотвратими, но трудни за избягване условия на околната среда.

Наскоро бе открита връзка между здравето на костите и качеството на въздуха. Барселонският институт за обществено здраве я добави към растящия списък с поражения, които фините прахови частици нанасят. Негови учени анализирали данни за здравето на костите и условията на живот на 3717 жени и мъже. Те използвали оценки за замърсяването на въздуха основно с въглерод и прахови частици. Те са особено опасни. Остават във въздуха за дълго и при вдишване проникват в белите дробове и причиняват оксидативен стрес. Той от своя страна провокира клетъчни възпаления.
Данните за вдишнатия въздуха били съпоставени с измервания на костната плътност на прешлените в поясната област на гръбнака и бедрените кости.
Тези дни в големите градове на Балканите има сериозно  замърсяване на въздуха. Концентрацията на токсични частици е типична за зимата в района и зависи от тецовете, отопляването с твърдо гориво и старите коли, съобщи Асошиейтед прес. Когато се задържи и мъглата като сега в София, въздухът е буквално задушаващ.

Оказало се, че хората, които често дишат замърсен въздух, имат по-рехави кости. Тялото абсорбира стара костна тъкан и генерира нова кост за поддържане на костната плътност, здравина и цялост. Когато човек остарява, костта се разрушава по-бързо, при жените - след менопаузата.
Създаващите се клетки са по-малко от загиващите. Процесът е познат като остеопороза - виновник за голяма част от счупванията над 45 г.
Здравината на костите достига връх към края на 20-те години от живота и започва да отслабва на около 35-годишна възраст. Най-уязвими  са шийката на бедрената кост, гръбначните прешлени и китките.
Остеопорозата се развива бавно и човек може да не знае за нея, докато не счупи кост при леко падане. Дори внезапна кашлица или кихане може да причини счупване в порьозните участъци.
Болка в някоя кост може да показва и неразпознато “тихо” счупване.
Затова лекарите зоват да не се чака "да ми мине".

Влияят и гените. Наличието на близък член на семейството с фрактура на тазобедрената става или я остеопороза прави по-вероятна.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпа мамо, объркан съм. Свикнал съм да заспивам в топлата ти прегръдка. Всяка нощ се гушкам в теб. Толкова близо, че да чувам сърцето ти, толкова близо, че да усещам дишането ти. Вглеждам се в лицето ти, докато бавно заспивам, усещайки сигурност от близостта ти. Когато се събудя гладен, със студени крака или просто защото копнея за прегръдката

Всички бебета поглъщат въздух, докато пият мляко. Той се събира в стомаха във вид на мехур. У някои стомахчето неприятно се разтяга и те прекъсват храненето си. Други не поглъщат толкова въздух, че да прекъснат храненето. Има два начина да се изкара този въздух и вие ще откриете кой е най-подходящият за вас

Възпалените, сухи или кървящи зърна са често срещан проблем. При някои майки създава такива неприятноти, че те спират да кърмят твърде рано. Като млад родител може да открите, че са нужни дни или седмици, за да свикнете със сученето на новороденото. Нормално е зърната ви да бъдат по-чувствителни – да усещате болка, или парене

Как да се заредиш с енергия по тибетски

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва Шераб Барма Всеки си има начини да се...

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слух, че словашкият лидер е заразен с коронавирус, плъзна в евросредите и постави в риск от карантина лидерите на ЕС, които участваха заедно с него в съвета по бюджета. Там бе и Бойко Борисов. Причината е, че след форума Петер Пелегрини е бил приет в болница с пневмония, съобщи АФП. “Премиерът е изтощен и има пневмония, но това е всичко”

Националният отбор на Беларус пристигна у нас със 17 футболисти за контролата срещу България в сряда от 17 ч. В неделя момчетата на селекционера Михаил Мархел победиха с 1:0 Узбекистан в друга проверка. Тя се игра в Шарджа (ОАЕ). След този спаринг от отбора си тръгнаха 9-има играчи, сред които капитанът Игор Стасевич и авторът на единственото

След като от 2018 година А1 улеснява българските потребители в закупуването на електронни винетки, компанията ще предлага услугата за тол таксуване и на автобуси и камиони над 3,5 тона А1 ще е единственият телеком у нас, който предлага всички възможности за тол таксуване на тежкотоварни превозни средства над 3