Хемоглобинът е белтък в еритроцитите, съдържащ желязо. Той пренася кислород от белите дробове към тъканите. Освен това хемоглобинът пренася и въглероден двуокис. Всички органи и тъкани имат нужда от хемоглобин, затова съдържанието му в кръвта трябва да не пада под определено ниво. При спад по различни причини (от стрес до бременност), настъпват кислороден глад, анемия и умора.

Ако ситуацията е много сериозна и става опасна за здравето и живота, лекарят предписва лекарства, които помагат бързо да се повишат нивата на хемоглобина. Ако не се изисква такава терапия, чрез храната може да стабилизирате нивото на хемоглобина и да го върнете към нормалното.

Кои храни повишават хемоглобина?

Халва

Този десерт съдържа огромно количество желязо. В сусамовата халва например има 50 мг желязо на 100 г, в слънчогледовата - 33 мг. Халвата от смлени сусамови семена е отличен източник не само на желязо, но и на витамин Е, В, фосфор, цинк и калций. Слънчогледовата също съдържа много полезни микроелементи.

Месо и карантия

Животинските белтъци помагат на кръвните клетки да се възстановят. Желязото в животинските продукти се усвоява от човешкото тяло не по-малко от 20%. В растителните храни този процент е 4 пъти по-нисък.

Телешко, заешко, шкембе, черен дроб, свински и телешки език трябва да се появяват често на масата при нисък хемоглобин, но и по принцип. Свинският черен дроб съдържа 20 мг желязо на 100 г, телешкият език - 5 мг. За нормално ниво на хемоглобина е достатъчно да се изяждат 50-100 г месо или карантия на ден.

Сушени гъби

Гъбите са отлично средство за поддържане на нивото на хемоглобина заради високо съдържание на желязо в тях - поне 30 мг на 100 г. Само 50 г сушени гъби на ден връщат кръвната картина към нормалното.

Морски продукти

Мекотели, скариди, миди, калмари, хайвер са важни съставки на храната за поддържане на нормално ниво на хемоглобина в кръвта. Например черупчестите мекотели съдържат 30 мг желязо на 100 г. Да се ядат редовно морски дарове, е важно условие за доброто здраве.

Трици

Пшеничените трици съдържат 15 мг желязо на 100 г, както и витамини от група В, които участват в синтеза на хемоглобина. Не бива обаче да се прекалява с тях, защото могат да влошат храносмилането. Само 1 с.л. пшеничени трици дневно помага за подобряване на кръвната картина.

Цвекло

Ако пиете по 30 мл сок на ден или изядете 100 г варено цвекло, ще повишите значително нивото на хемоглобина. Желязото, растителният белтък, аминокиселините и витамините в цвеклото имат кръвотворни свойства и нормализират състава на кръвта. За да се усвои по-добре, сокът не бива да се пие веднага след изцеждането му. По-добре го оставете в хладилника за най-малко 40 минути. Не е добре и сокът от цвекло да се пие в чиста форма. По-добре смесен с ябълков, морковен или портокалов.

Сокът от нар

Редовната употреба на нар поддържа нормално ниво на хемоглобина. При ниско ниво лекарите препоръчват сок от нар на първо място. Но не купен от магазина, а прясно изцеден от плодовете у дома.

Бобови растения

Леща, грах, боб, нахут - всички те съдържат желязо и помагат на организма да произвежда червени кръвни клетки.

Тиквени семки

Тиквените семки са богати на желязо, калций, манган и магнезий, които са изключително полезни за сърцето. Най-добре е да се ядат сурови.

Фурми

Избирайте най-малко обработени фурми, без добавен захарен сироп.