Университетът в Илинойс установи, че белтъците, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хора, които имат дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци са биомаркери на болестта - наличието им говори за започнали промени в мозъка. Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция и нарушава паметта, мисленето и поведението.

Деменцията е широко понятие за спада на умствените способности с годините. Болестта на Алцхаймер - до 80% от случаите на деменция, е прогресираща и опустошаваща. В крайния стадий човек губи дори способността да се храни, да говори, да ходи. Оказва се, че дихателните смущения по време на сън се откриват при хора с ранна фаза на болестта.

Популярното име на респираторните паузи по време на сън е апнея. Асоциира се с хъркането, но не се изчерпва с него. За 10-ина секунди тялото “забравя” да диша и човек се събужда с шумно поемане на спасителна глътка въздух. Причината е невъзможност за дишане, докато човек спи, поради колапс на дихателните пътища. Честотата на симптома расте с възрастта, телесното тегло, хипертонията. Прекъсването на съня е много по-различно от случайното събуждане, което е еволюционен защитен механизъм.

При обструктивна сънна апнея хората се събуждат и по 60 пъти на нощ. Това разстройство засяга 35% от мъжете и 15% от жените - доста често срещан проблем. Но на конференция по разстройствата на съня българските медици обявиха, че у нас в до 80% от случаите състоянието остава недиагностицирано.

През последните 5 г. много усилено се изследват връзките между обструктивната сънна апнея, отслабването на умствените качества и алцхаймер. Общото в изводите на екипите е, че по различни начини се доказва паралел между дневната сънливост - последица от нощните събуждания, и високото кръвно, инфаркта и инсулта, диабета и засягането на мозъка.

Едно проучване проследява съня на хора от 71 до 78 г. и дали имат “алцхаймер белтъци”. Те били най-много при хората с обструктивна апнея. Според учените факторите за нея и честите събуждания са рискови за алцхаймер. Затова най-малкото, което човек може да направи, е да лекува сънната апнея.