,Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.
Общата смъртност, както и заболеваемостта и смъртността от коронарна болест на сърцето е по-ниска при хората, които пийват по малко в сравнение с тези, които консумират големи количества или са пълни въздържатели. Във връзка с това се въвежда понятието "умерена" консумация на алкохол. Защитното действие на умерената алкохолна консумация се свързва с въздействието на малките количества алкохол върху атеросклерозата - намалява натрупването на холестерола в артериите и склонността за образуване на кръвни тромби. Червеното вино, което съдържа фенолни съединения с антиоксидантно действие, има най-добър защитен ефект.
Не е възможно да се даде точен съвет за умерена алкохолна консумация. На този етап на базата на наличните данни се възприема, че за мъжете това е количеството 10-20 г средно дневно чист алкохол, а неувреждащо здравето количество е 30 г алкохол дневно. При жените това количество е почти наполовина: съответно 10 г и 20 г средно дневно. Средно 10 г алкохол се съдържат в т.нар. стандартна напитка: 250 мл бира или 100 мл вино или 25 мл ракия и други концентрирани алкохолни напитки.
Концентрацията на алкохола в кръвта на различните хора, получена в резултат на консумацията на едно и също количество изпит алкохол, е различна. Тя зависи от активността на ензима алкохолдехидрогеназа, който разгражда част от алкохола (активността на този ензим е по-ниска при жените и при някои раси), от приема на мазнини преди алкохолната консумация (мазнините намаляват всмукването на алкохола и стимулират разграждането му в стомаха). Различно е и въздействието на вече всмуканото количество алкохол върху организма и то зависи от неговото разграждане и детоксикация, които стават в черния дроб. Затова количеството, което може да се приеме като полезно или вредно, е индивидуално.
При злоупотреба с алкохол може да има сериозни последствия за здравето:
- Увреждания на черния дроб - токсичното действие се дължи на продуктите на неговото разграждане: стеатоза (натрупване на мазнини в чернодробните клетки и в резултат - нарушаване на техните функции); алкохолен хепатит, цироза. Консумацията на 75-80 г чист алкохол дневно при мъжете за 10 години обикновено води до цироза.
- Повишаване на кръвното налягане, хипертонична болест (7-11% от хипертоничната болест се дължи на консумация на алкохол, превишаваща 40 г дневно).
- Увеличен риск от мозъчен инсулт, особено хеморагичен инсулт (при продължителна консумация на повече от 30-40 г алкохол дневно).
- Повишен риск от рак на устата, хранопровода, черния дроб, фаринкс, ларинкс, рак на гърдата.
- Високата консумация на алкохол предизвиква дефицити от редица витамини и минерали (фолиева киселина, витамин В1, В6, В2, ниацин, витамин А, цинк, магнезий, калций). Причините са намален хранителен прием, смущения във всмукването им, повишени потребности в резултат на алкохолната консумация, нарушения в тяхното използване от организма, предизвикани от големите количества алкохол.
Високата консумация на алкохол по време на бременност води до забавяне на растежа и развитието на плода, сериозни нарушения на нервната система. Не е възможно да се определи какво количество алкохол е безвредно по време на бременност, затова бременните трябва да избягват консумацията му.
Консумацията на алкохол е напълно противопоказна при децата и юношите. Чувствителността към вредното въздействие на алкохола при децата е значително по-голяма в сравнение с тази при възрастните. Алкохолът може да предизвика в растящия организъм сериозни увреждания на здравето, в интелектуалното и физическото им развитие.
Още съвети на специалисти за храненето четете на сайта 24zdrave.bg
Коментари