Червени плодове и зеленчуци срещу рак на дебелото черво, препоръчва шефът на търновската гастроентерология

Д-р Яна Колева е началник на гастроентерологията в болницата “Д-р Стефан Черкезов” от 2012 г. Там работят четирима лекари, един специалист по вътрешни болести и трима специализанти. През последните години отделението е обновено, модернизирана е и техниката, благодарение на което диагностичното звено отговаря на всички нужни правила за безопасност по време на ендоскопски процедури. Въведено е и използването на общата анестезия, която допринася за техния комфорт.

Огромна гордост за всички е, че двама от младите лекари, които са специализирали гастроентерология в отделението, вече са защитили специалността и днес продължават да работят там, което се случва за първи път след 20 г.

“Гастроентерологията се развива много бързо. Както много бързо върви технически напред, така и по отношение на новостите в лечението на болестите на черния дроб. Има достатъчно терен, върху който тези млади хора да се развиват”, казва началникът на отделението д-р Яна Колева.

Тя разказва, че се наблюдава увеличаване на злокачествените заболявания на храносмилателната система и дебелото черво. По думите ѝ възрастовата граница пада, като зачестяват случаите на заболели между 40-50-годишна възраст.

Положителната статистика обаче показва, че все повече хора на тази възраст се подлагат на профилактична колоноскопия и търсят консултация с гастроентеролог.

“Много често срещаме доброкачествени образувания на дебелото черво, които лекуваме в момента на откриването, т.е. в нашето отделение можем да извършим полипактомия и по този начин да решим проблемите. Тези пациенти трябва да бъдат наблюдавани с цел бъдеща профилактика на рецидиви или на злокачествено израждане на тези полипи. Дали заболяванията зачестиха, или откриваемостта стана по-добра, това е въпрос на статистика, която аз не мога да дам”, казва Колева.

Много са факторите за отключването на злокачествени заболявания на дебелото черво. Основна превенция са добрият хранителен режим и профилактиката.

“Ние сме страна с много червени плодове и зеленчуци, които имат отношение към първичната профилактика на злокачествените заболявания на дебелото черво. Говорим за домата, морковите, тиквата, чушката, червените плодове, които имаме на нашата трапеза. Трябва да се внимава с прекомерната консумация на червено месо”, предупреждава д-р Колева.

В отделението се диагностицират и пациенти с хепатит С и В, като се проследява и ходът на лечението им.

“Много е важно да осъществим лечение на всички, които носят вируса на хепатит C. Хората, с регистрирани отклонения в така наречените чернодробни проби, нека активно да търсят изследване за хепатит C, защото своевременната диагностика осигурява пълно излекуване и липса на усложнения. Неслучайно СЗО си е поставила за цел 2030 г. да бъде година без хепатит C, а ние има какво да работим още по този въпрос”, казва д-р Колева.  

Част от отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново
Част от отделението по гастроентерология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново

Коледно-новогодишните празници обикновено са свързани с богати трапези и изобилие от вкусни гозби. Те обаче натоварват храносмилателната система.

“Няма как да си представим Бъдни вечер без питката, без туршия от времето на нашите прародители, но диетологията препоръчва туршии със собствена ферментация, защото там са пробиотиците, а не туршии с аспирин.

Има достатъчно плодове с местен произход. Да избягваме пържената храна. Храната да бъде задушена или печена на скара”, съветва д-р Колева. Тя препоръчва да се опита от всичко, но в малки количества и да бъде разпределено в деня, а не да се яде еднократно обилно.

Десертите трябва да бъдат леки.

“Нека да присъства царицата тиква на нашата трапеза, защото е прекрасен плод. Не трябва да се злоупотребява с цитрусите, защото при някои болести те имат отрицателен ефект върху храносмилателната система”, съветва специалистът.