С усилията на Българския зъболекарски съюз и над 400 нейни членове от създаването си досега националната програма за орално здраве на децата е намалила риска от кариеси на 140 000 деца. Освен това е обучила семействата им на добрите практики за поддържане на здравето на зъбите и венците и за ролята на храненето. Това съобщиха лидерите на съюза след приключването на традиционната годишна кампания за силанизиране.

Програмата е насочена към първите постоянни зъби, защото рискът от кариеси при тях е най-голям. Дъвкателна им повърхност е набраздена от много разклонения и ямки, в които се задържат остатъци от храна. Те стават основа за зъбна плака – главен фактор за кариес. Чрез покриването им със силанти е намелан рискът за ранни кариеси на 460 хиляди зъба, обясни д-р Николай Шарков. Световният опит показва между 70 и 75% по-малко кариеси, у нас е даже малко по-виско, допълни той.

Силанизирането представлява покриване на неравната повърхност на зъбите с безвреден тънък, но много твърд защитен слой.

Кариесите са най-разпространеният здравен проблем в света - официално той мъчи половината от човечеството. Загуба на зъбно вещество (емайл и дентин) е пряк резултат от киселините, които се образуват в плаката при взаимодействието между микроорганизмите и захарите. Киселините извличат минерали от емайла и правят зъба податлив на кариеси. Според проучванията процентът на кариесите е най-високо в страни с ниски и средни доходи, в които има голямо потребление на захар и евтини подсладени храни. И в същото време по-ниска хигиена и ограничен достъп до профилактика и лечение.

Доказана е категорична връзка между количеството на сладките храни и напитки и щетите върху зъбите. У нас тенденцията се засилва с тръгването на училище. В тази възраст обикновено отпада организирано по-здравослово хранене, което до момента е било отговорност на детските градини, обясниха зъболекарите.