В супермаркета лесно може да попаднете на нещо като крем сирене. Би трябвало такава храна да е много калорична. На опаковката й обаче пише, че е нискокалорична.
Ха, в такъв случай това не е нито крем, нито сирене. Бъдете сигурни, че това "нещо" е било подложено на свръхсложна технологична обработка. То е поредната имитация, която иска да се пъхне във вашия хладилник и от него да скокне право в стомаха ви.
Същото важи за измислените "месни" продукти, които са на соева основа. Има ги отчасти или изцяло в пастети, салами, колбаси, кайми и пр. Точно същото е и с изкуствените подсладители, които под различни псевдоними се преструват на захар. По подобен начин се държат и синтетичните заместители на скорбялата и мазнините.
Но класически пример за храна преструванко е онази имитация на масло, която носи благовидното име маргарин. Това е първата индустриална храна, уж диетична, уж много здравословна. А се оказа по-вредна от маслото, което все още цели да подмени. При това директно причинява болести на сърцето и рак, тъй като съдържа обработени с водород мазнини. Те са вложени с цел маргаринът да не гранясва за разлика от маслото и така срокът му на годност да се отмести с година-две напред.
Най-смешното при маргарина обаче е, че дори самото му име е едно недоразумение. Наречен е така на маргариновата киселина, за която обаче още в средата на XIX век е доказано, че не съществува.
Коментари