Тялото се адаптира към промените на времето за 7-10 дни, при някои динамиката е изпитание.

При бърза и драстична смяна на времето от топло към студено първата система, която реагира, е кръвоносната. За метеорологично чувствителните и за хипертониците е свързано с по-голяма вероятност от дискомфорт. Лятото, особено при устойчиво време през сезона, е благоприятно за тях, зимата е рисковият период, защото по естествен начин студът води до повишаване на артериалното налягане. Проф. Арман Постаджиян

Проф. Арман Постаджиян

При внезапно и по-продължително захлаждане в прехода от топлия сезон съветваме пациентите да си мерят редовно кръвното и при покачването му или чести промени да се консултират с лекуващия лекар, обясни проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония и началник на кардиологично отделение в университетската болница “Света Анна”.

Само с един ден разлика в петък максималните температури в по-голямата част от страната паднаха от 26-30 на 15 градуса. Студеното време - на фона на доскоро летните стойности, ще се задържи близо седмица, макар че синоптиците очакват към сряда-четвъртък живакът да се качи до 18-20 градуса.

На организма обикновено са му нужни 7-10 дни за адаптация към променените условия на околната среда, по-голямата динамика може да е предизвикателна. Ако артериалното налягане излиза от оптималните за конкретния човек стойности, трябва да се променя схемата на лечение. Още повече, че често намаляваме дозите на пациентите през лятото, допълни кардиологът.

Въпреки че кръвното налягане може да бъде повишено временно - в отговор на тревожност или стрес например, хронично високото кръвно налягане, хипертония та, е медицинско състояние, което може да причини сериозни усложнения като сърдечен удар, инсулт и бъбречни заболявания.

Голямо американско проучване с 40 000 участници убедително показва, че климатичните промени имат пряко влияние върху кръвното налягане. Като са свързани не толкова с екстремно ниски или много високи температури, а по-скоро с резките преминавания от топло към студено.