При каквато и да е форма на интерес по темата потребителят ще е насочван към достоверни източници на информация

Инициативата е част от усилията да се овладеят епидемиите от морбили в света

Фейсбук и инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на анти ваксиналната дезинформация.

Фейсбуk, която е собственик на инстаграм, обяви, че изскачащи прозорци ще се появят в платформите на социалните медии, когато потребител търси съдържание, свързано с ваксина, посещава групи и страници, свързани с ваксина, съобщи Си Ен Ен.

Ако потребителят използва мрежите от Съединените щати, изскачащият прозорец ще го свързва с центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) за достоверна информация за ваксините. Ако потребителят е извън САЩ, ще ги насочва към информацията на сайта на Световната здравна организация.

CDC похвали последния ход на фейсбук за спиране на разпространението на невярна информация, разпространнявана чрез нейната платформа.

“Знаем, че родителите често се обръщат към социалните медии за намиране на здравна информация и за връзка с други родители. Може да бъде обаче трудно да се ориентират какви са истинските факти и кои са достоверните източници на информация - заявява говорителят на CDC Кристен Нордлунд. - Борбата с митовете за ваксините и дезинформацията е споделена отговорност и ние аплодираме тези усилия.”

Новата функция стартира на фона на подем на епидемията от морбили, която засегна и Съединените щати, достигайки до 1200 потвърдени случая в 31 щата. Епидемии сред неваксинирани групи има в целия свят, в резултат на което още четири европейски държави изгубиха статута си на “свободни” от този вид дребна шарка. Болестта се е завърнала в Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, като това е само върхът на айсберга. Държавите се обявяват като свободни от морбили, когато в рамките на 12 месеца в конкретна географска област няма ендемично предаване.

Експертите по обществено здраве посочиха антиваксиналното съдържание онлайн като основен фактор за недоверие към имунопрофилактиката и откази от поставяне на ваксини срещу предотвратими с тях заболявания като морбили.

Дезинформацията за ваксините беше обявена от СЗО за основна заплаха за здравето в световен мащаб, която може да ликвидира постигнатия за десетилетия напредък в борбата с предотвратимите болести. Много инвалидизиращи и смъртоносни заболявания могат да бъдат ефективно предотвратени чрез ваксини. А начинът, по който можете да кажете убедително, че нещо е невярно, е да можете да посочите истинските факти и данни. И ние искаме този дебат да се случи - така, че хората да се образоват и да разберат, че зад ваксинопрофилактиката стоят научни доказателства, коментира директорът от фейсбук Шерил Сандберг.